Дан заљубљених или, како га неки називају Валентиново, празник је који од свог постојања наилази на различите критике. Једни га прослављају са вољеном особом сваког 14. фебруара, такмичећи се да припреме што боље и спектакуларније изненађење и поклон  за партнера, док су они други мишљења да љубав треба славити свакога дана, без обзира на датум у календару.

Љубав, као највећа мотивациона снага и покретач, осећај је који ни најпознатији писци светске књижевности нису успели дочарати својим делима. Ипак, нека ваша дела говоре за вас саме! Изненадите вољену особу, поклоните јој загрљај, осмех, реч и обећање да ћете увек бити ту када вас буде требала. Урамите вашу заједничку фотографију, направите ваш омиљени колач или се поновним гледањем присетите вашег омиљеног филма. Није све у материјалним, скупоценим поклонима. Сада, када смо вам дали неколико идеја како да употпуните ваш Дан заљубљених, удобно се сместитите и прочитајте неколико занимљивости о овом празнику.

  1. Истраживања су показала да жене купе скоро 85 одсто укупно продатих поклона за Валентиново, што потврђује чињеницу да нежнији пол далеко већу пажњу посвећује овом празнику.

 

  1. Сваке године пошаље се милијарда честитки, а Дан заљубљених је други највећи празник по броју послатих честитки.

 

  1. Валентиново је и најпопуларнији дан за просидбу, а тада се вери 4-6 милиона људи. Познајете ли неки пар из ваше околине који се верио управо на овај датум?

Marija-Erdelji2

 

  1. Сваке године италијански град Верона, у ком су живели Шекспирови Ромео и Јулија, прими хиљаду писама насловљених на Јулију. Ако имате времена, финансијских средстава и волите путовања удвоје – Верона је идеална дестинација на којој можете прославити дан љубави.

 

  1. Омиљени цвет Венере, римске богиње љубави је ружа. Пупољак означава јака романтична осећања, па и не чуди податак да су управо руже најпродаваније цвеће на Дан заљубљених. Широм света, 50 милиона ружа се прода сваке године тог дана. Којем цвећу бисте се ви, драге даме, највише обрадовале?

 

  1. У Финској зову Дан заљубљених „Ystävänpäivä“ што у преводу значи „Дан пријатеља“. Овај празник се више посвећује друговима него вољеним особама.

Фото: Марија Ердељи

  1. Казанова, познат као „највећи светски љубавник” јео је чоколаду да би био што мужевнији. Лекари су током 19. века преписивали пацијентима да једу чоколаду како би смањили љубавну бол. Ричард Кедбери произвео је прву кутију чоколада специјално за Дан заљубљених крајем 19. века. У САДу се купи преко милијарду долара вредна количина чоколаде за овај дан.

 

  1. Девојке су током средњег века јеле бизарне намирнице на дан Светог Валентина како би сањале свог будућег супруга.

 

  1. Пошто се познати фестивал у Рију одржава у фебруару или марту сваке године, Бразилци прескачу прославу 14. фебруара, па умјесто тога славе Дан заљубљених 12. јуна. Поред давања поклона, цвећа и чоколада својим паровима, на овај дан се поклони дају породици и пријатељима.

 

  1. У средњем веку девојке и младићи вукли су имена свог Валентина и носили га на рукаву седмицу дана. Отуда води порекло израз носити срце у рукаву или длану.

 

Срећан Дан заљубљених свима који га прослављају жели екипа „Омладинских новина“!

 

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment