Сваки човек рођен је са потенцијалом да уради нешто велико и да остави свој траг у свету. Уколико сте спознали свој потенцијал, свој таленат, размислите. Шта сте учинили са њим? Велики број људи током читавог живота не скупи храброст да свој таленат подели са светом због страха од неуспеха или туђег мишљења. Само они који су се усудили и нису одустали након неуспеха, успели су.

Последњих година онлајн продаја на друштвеним мрежама постала је изузетно популарна и многи су свој хоби овим путем покушали да претворе у посао. Пронаћи купце и заинтересовати циљну групу често није једноставно и то је један од разлога због чега људи одустају и пре него што је њихов посао заиста добио прилику.

Прича две креативке чији је рад данас признат, почиње пре 7 година када су друштвене мреже тек узимале замах. Биљана Дудаш и Ела Мартиновић удружиле су своје идеје и организовале први сајам Малих лепих ствари како би свету приказале свој рад, али и  помогле другим креативцима да прикажу њихов.

― На почетку је било тешко наћи одговарајући простор, изрекламирати се, заинтересовати Новосађане да посете такав један сајам и да се заинтересују за рукотворине. Али били смо истрајни и једном месечно организовали сајам, где је на сваком било барем по 50 излагача, мењали смо локације али концепт је остао исти, дати шансу свима да се представе са својим радовима ―  рекла је Дудашева.

16176710_762789410542353_1420229292_n

Било је потребно 7 година и 1000 излагача како би се људи више заинтересовали и свест о ручним радовима подигла. Како је интересовање постало велико, створила се потреба да се отвори стално изложбено место где би их људи могли пронаћи када нису у току сајмови. 2013. године отвара се ,,Креативни простор” у Париском магазину који окупља преко 25 различитих креативаца који овде представља своје радове: накит, торбе, природну козметику, гардеробу, украсне предмете и слично. Многи од излагача постали су део ,,Креативног простора” након што су остали без посла. Како кажу, када нам се затворе врата, отвори се прозор, а ови људи су пронашли свој пут до новог креативног изражаја и до зараде. Оно што их одржава јесте потреба да људи увиде значај ,,handmade” радова и љубави која је у њих унесена, објашњава Дудашева.

― Желимо да се свест о ручним радовима и самим рукотворцима прошири што више, али нам је и жеља да људи купују производе који су направљени са пуно пажње и љубави, и можда баш за њих.

16118766_762790643875563_92218152_n

Мали сајам лепих ствари одржава се сваког месеца, а ,,Креативни простор” отворен је од понедељка до суботе, од 12 до 20 часова.

Претварање хобија у посао захтева пуно времена и одрицања, али сам процес стварања довољан је да се подсетите колику вредност има. Уколико дигнете руке при првој препреци, никада нећете знати шта би се десило да сте је прегурали јер можда је баш та препрека била она најтежа.

Тина Натарош

Фото: Креативке НС

Leave a comment