Музика као универзални језик допире до срца

Да је Србија земља младих музичких нада пред којима је блистава каријера, сведочи девојчица Вероника Мона Богић. Рођена је 2004. године у Београду. Похађа Основну школу „Ћирило и Методије” у Београду и Музичку школу „Коста Манојловић” у Земуну, у класама професора Ане Илијоске Богић (виолина) и Иване Тодоровић (клавир).

Њене награде тешко је набројати, али издвајају се оне на републичким такмичењима музичких школа (2010. и 2014), међународном такмичењима у Нишу (2011), „Г. Тартини” у Словенији (2013), „Далеки акорди” у Сплиту – Хрватска (2015) и међународним конкурсима „Mozart”, „Quinto Vicentino“ у Виченци – Италија (2013. и 2014), и „Clivis concorso internacionale” у Риму – (2015). Лауреат је бројних конкурса, између осталих и републичких такмичења у категоријама за камерни трио (2015) и камерни дуо (2016), фестивала музичких школа у категоријама за камерни трио и виолину у Неготину (2015) и камерни дуо у Зајечару (2016).

Титуле вредне помена су и прва награда на једном од најпрестижнијих међународних такмичења – „Arthur Grumiaux” у Намиру у Белгији (2016), као и лауреата и Гран-при целокупног такмичења свих категорија „Охридски бисери” (2016). Вероника каже како је, још од малих ногу, виолина заузимала значајно место у њеном животу.

– Кад сам била беба тата ми је са осталим играчкама у креватац ставио и виолиницу. Ја се тога не сећам, али увек радосно гледам фотографије из тог најранијег периода мога детињства – каже Вероника и додаје да музика као универзални језик допире до свачијег срца, ако је отворено и жељно да је прими.

untitled

Рецепт за њен досадашњи успех крије се у доброј организацији обавеза. Породица, професори и пријатељи су јој, како каже, велика подршка која јој пружа знање, мноштво савета и истинску љубав. Захваљујући свом беспрекорном таленту, Вероника је са тако мало година обишла неке од најлепших светских метропола.

– Тешко је издвојити једно место које сам посетила, сваки град плени аутентичном лепотом. Ипак, поменула бих Беч и Барселону. Барселона ме је фасцинирала јединственом архитектуром чувеног Гаудиа, а Беч као велики центар музике и уметности уопште – рекла је Вероника.

Интерпретација јапанске виолинисткиње Мидори Гото, која живи и ради у Америци, инспирише Веронику на личном и уметничком путу, који иде правом путањом.

– Недавно сам се вратила са турнеје по Словенији и Италији где сам одржала четири реситала. Сада спремам нов програм и у оквиру концерата Мастер Арт Академије остварићу више наступа у Београду, као и у својој музичкој школи у оквиру редовних активности – истакла је Вероника.

veronika

Порука коју је ова млада, скромна и надасве харизматична виолинисткиња желела да подели са читаоцима „Омладинских новина“ изузетно је снажна.

– Ако је виолина оно што истински волите, вежбајте предано и марљиво. На почетку учења виолина делује као најкомпликованији инструмент, али будите стрпљиви, када се овлада, постаје племенита и чудесно лепа – закључила је Вероника.

Јелена Драпић

Фото: Приватна архива

Leave a comment