После одмора и распуста сви смо скупили довољно снаге да се вратимо свакодневним активностима. Не бисмо се бунили да тај одмор траје заувек, али такође знамо да тако живот не функционише. Дан после празника, сви ужурбано журе на посао, деца су већ кренула у школу. Студенте и ученике чека онај период у години када морају дати све од себе. То и није увек тако лако. Сви се питају како се навикнути на такав темпо да би успели да добију добре оцене и заврше јануарски испитни рок.

Треба ићи корак по корак. Прво треба преиспитати себе да ли вам је стало до тога што радите тренутно. Ако јесте, онда сте на правом путу и када мало размислите, схватићете да ништа није тешко, само ако то довољно волите. Сетите се свих славних људи који су постигли нешто у животу и ви им се због тога дивите. Они су имали таленат, са тим су рођени. Поред тог талента поседовали су и упорност, неговали су га, трудили се да постигну нешто. Таленат не може сам од себе да се развије – њега сте одговорни сами. Ви сте изабрали тај факултет и средњу школу, ви бирате ваш пут. Замислите себе за неколико година. Ако је то оно што тренутно радите и учите, онда дајте свој максимум. Неће бити лако, сигурно, али ће свака жртва увек бити вредна вашег поноса на крају.

Marija Erdelji (3)

Мотивиција је свуда око вас само ако отворите ум и тако је боље осетите. Највећа мотивација лежи у вама самима. Ако схватите где видите себе за неколико година, већ сте на пола пута. Потребно је само да ту слику себе држите стално у глави када реализујете своје циљеве. Сваки циљ може да се постигне и ништа није немогуће, само ако у то довољно верујете. Морате веровати у себе и у свему видети оптимистичну страну. Немојте никада одустајати. Сваки мали корак вас води ка циљу. Свака научена страница вас води ка томе да научите цело градиво. Није битно којим темпом идете, јер се и малим корацима стиже до циља. Немојте се много доказивати и такмичити са другим људима. Такмичите се са собом и увек се доказујте само себи.  Живот је слагалица у којој свака пузла има своје значење. Мале ствари су битне јер на крају баш оне чине ваш крајњи и велики циљ. Можда сте чули некад реченицу: ,,Срећа није циљ, него пут”. Треба уживати у свакој наученој страници, јер су баш те странице пресудне у занимању које сте само ви изабрали. Оцена није битна и зато не дозволите себи да се нервирате због тога. Градиво треба да вам остане у памћењу и за касније. Само тако можете бити најбољи у ономе што радите.

naslovna

Зашто баш учење мора да представља лош период у години? Не мора! Све то зависи од вас. Морате добро да се организујете и мотивишете. Смејте се и урадите све оно што зависи од вас. Једино тако ћете бити поносни на себе и успети у својим циљевима.

Тијана Сотиров

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment