Афирмације или афирмативне поруке су позитивне изјаве које имају циљ да утичу на општи ток мисли. Нарочито су популарне у области личног развоја. Изговарање оваквих реченица треба да подстакне развој наших мисли у позитивном смеру.

Наша дела су последицe наших мисли. Стога, ако желимо да променимо своје поступке и опхођење према себи и другима, треба да почнемо од мисли. Чисте, ведре мисли крче пут за племените и искрене поступке.

Афирмације нису посебне реченице, не морате тражити шаблоне. Креирајте личне поруке попут најједноставније реченице „Живот ме воли и ја волим живот”. Понављањем ових изјава, било наглас, било у себи, „усмеравамо” наше мисли у том правцу.

Афирмације се могу односити на различите области. Њима можете „призивати” срећу, здравље, љубав, новац. Некима овакве изјаве могу звучати себично, али оне су ту да би наш дух био квалитетнији и ведрији.

Примена афирмација се учи. На интернету ћете пронаћи мноштво материјала на ову тему. Међу афирмативним порукама су веома популарне афирмације Лујзе Хеј (Louise Hay). Она је развила различите технике позитивног размишљања, а позната је и по бројним књигама о самопомоћи и личном развоју. Уколико се заинтересујете за њен рад, препоручујемо да прво истражите ко је и чиме се бави.

Некима је прича о личном развоју помало одбојна јер је повезују са мотивационим говорништвом и саветима о срећи које „свако може дати”, а које често слушамо. Међутим, на вама је да одлучите у шта и коме ћете да верујете. Најбоље је информисати се о некој области из више извора, како не бисте пали у замку оних који претерано уздижу или исувише омаловажавају њена схватања. Све што има везе са психологијом је веома неопипљиво, па и тешко за доказивање. У складу са тим, нећете много ни изгубити уколико покушате са применом психолошких „трикова”.

_emp9282

Ако одлучите да започињете дан са неком од афирмација, држите се те мисли током целог дана. Уз ово се може примењивати и техника визуализације. На пример, уз афирмацију „Срећна сам и испуњена” можете замишљати ситуације у којима сте радосни или људе који вам изазивају осмех. На тај начин ћете мислима призвати жељено осећање, а то ће се онда одразити на вашу вибрацију.

Слике ведрих позадина са исписаним текстом могу се одштампати и ставити на видно место. На пример, на огледало можете увече залепити папирић са поруком коју ћете ујутро прочитати и њоме започети дан. Овиме ћете своју унутрашњу страну бића навести на пут којим желите да иде.

Немојте се заваравати да су овакве реченице свемогуће, али немојте ни потцењивати њихову моћ да начине промену. С обзиром на то да живот дефинише оно што мислимо и осећамо, од нас зависи да ли ћемо применом афирмација успети да утичемо на унутрашњи свет.

Сања Савић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment