15 минута до укусног оброка

Студентски живот је стална трка с временом. Између предавања, семинарских радова, колоквијума и испита, нема увек довољно времена за спремање хране. Због тога студенати углавном одустану од редовне и разноврсне исхране, а задовоље се сувом храном у пролазу. Оно што већина њих не зна, јесте да постоји много јела која се могу врло брзо и једноставно спремити, а и више су него укусна. Ми дајемо предлоге, на вама је да будете креативни и пронађете свој идеални рецепт!

Једно од главних обележја студентског живота јесу макароне на сто начина. За њихову припрему потребно је само пар минута, а увек су укусне. Наш предлог је да у тигању пропржите ситно исецкану сланиницу или шунку, са врло мало белог лука и бибера. Када сланиница постане хрскава, додајте павлаку (за кување, или обичну) и измешајте. Помешајте садржај из тигања са обареним макаронама или шпагетама, убаците једно јаје и брзо промешајте. Није потребно да јаје кувате јер ће се оно од топлоте макарона термички обрадити. Од горе можете додати рендани сир по жељи.

_mil0910_01

Врло брзо и једноставно можете да припремите и брускете са шампињонима. Уколико Вам је остало вишка хлеба од јуче, још боље, јер га овако можете искористити. Потрбно је да исечете кришке на пола. Исецкане шампињоне прокувајте у води са мало соли и уља. Када буду готови, процедите их. Распоредите их по кришкама и додајте сир који волите. Најбоље је да га исечете на листиће и ставите од горе. Распоредите кришке у плех, и запеците у рерни око пет минута на двеста степени. То је довољно да се хлеб препече, а сир истопи. Уколико нисте љубитељ шампињона, будите слободни да их замените поврћем које волите, рецимо парадајзом.

Уколико сте љубитељи меса и имате при руци пилећи филет, можете га спремити са бешамел сосом. Месо треба исећи на коцкице и посолити га (уместо соли можете да употребите и суви зачин). Испржите месо на мало уља, тако да буде румено са обе стране. У другом тигању растопите коцкицу маслаца и додајте брашно и млеко. Битно је да сос мешате тако да се не би створиле грудвице. Убаците и мало бибера. Сос ће се врло брзо згуснути и то је знак да је готов. Прелијте пилетину њиме и јело је спремно!

mil_4159

То су само неке од идеја за брзу, једноставну и приступачну кухињу. Припремање хране не треба да буде обавеза, већ уживање. Најбољи рецепт је онај који дозвољава да га мењате и прилагођавате по свом укусу. Пријатно!

Ђурђија Лукић

Фото: Марија Ердељи

Коментари

Leave a reply