Представа „Рахелина кутија” са Мирјаном Карановић, Бранком Петрић и Надом Шаргин у главним улогама гостоваће 28. децембра у Новосадском позоришту/Ujvideki Szinhaz. „Рахелина кутија” имаће два извођења те вечери: од 19 и 21 сат. Редитељ представе, настале у оквиру независне продукције Кино – Театар, је Никола Јеловац. Карта за ово гостовање је 1000 динара.

Рахелина кутија саздана је од документарне грађе о нашој великој глумици Рахели Ферари која је фашистичку окупацију провела у Београду током Другог светског рата (1941-1945). У драматуршком погледу, у тексту се стратешки и темељно замагљују и укидају границе између fiction i faction, документарне грађе и њене сценске обраде. Посреди је драматуршко-редитељски концепт вишегласне исповести: три глумице интерпретирају Рахелу у различитим периодима, на основу мемоарских записа сачуваних на цедуљама у некој борхесовској кутији– потпуно је оригиналан, ауторски поступак.

Рахелина кутија истиче се и по томе што доприноси испитивању једне од највећих филозофских, уметничких, социјалних и политичких тема XX века–холокауста – или, шире, културолошки гледано, истраживању „политике сећања“.Ако Рахелину кутију посматрамо као кинеску кутију (или руске матрошке), онда се у последњој, најмањој кутији – оној која је основа целе драматуршке конструкције – препознаје универзално егзистенцијално питање које превазилази конкретни историјски контекст (нацистичка окупација и холокауст), као и појединачну животно-професионалну судбину уметника (немогућност стваралачког самоостварења) – поставља се питање: како бити човек у нељудским околностима?”

Трајање представе: 1 сат и 20 минута, без паузе.

Leave a comment