Како препричати чаролију Новог Сада? То знају они који су прошетали његовим улицама, удахнули мирис крошњи Дунавског парка и попили кафу у неком од многобројних кафића у Змај Јовиној. Модеран, универзитетски, културни, туристички, традицијом богат фестивалски град међународног значаја. Град који  срдачно свима отвара своју капију и привлачи на хиљаде одушевљених туриста. Издвојили смо за вас неке од догађаја који су одржани у нашем граду, а  дефинитивно су обележили 2016. годину.

Јануар, месец празника, остаће упамћен међу више хиљада Новосађана и њихових гостију по наступу Горана Бреговића и величанственом ватромету поводом дочека православне Нове године.

Новосађани су, од 27. фебруара, на Међународном филмском фестивалу ФЕСТ имали прилику да погледају пажљиво одабране филмове различитих програмских целина. У главном такмичарском програму нашло се 15 филмова из 13 земаља: Француске, Ирана, Немачке, Мађарске, Норвешке, Израела, Мексика, Вијетнама, Италије, Хрватске, Гватемале, Бугарске и САД-а.

Март је био резервисан за традиционалну, еколошку, културну, туристичку и привредну манифестацију „Новосадско пролеће” која се већ више од четврт века одржава  на првом спрату Спортског и пословног центра „Војводина”.

Април је био у знаку модних дешавања, тачније Serbia Fashion Week-а, који је  трајао пет дана и окупио познате светске и домаће модне дизајнере.

Међународни пољопривредни сајам, 83. по реду, одржан је крајем маја, а током седам дана видело га је око 125.000 посетилаца.

Змајеве дечије игре одржане  су у периоду од 8. до 12. јуна, а у пет фестивалских дана у разним програмима наступило је  око 100 одраслих и око 7.000 деце.

На новосадској Петроварадинској тврђави у јулу је завршен 16. „Егзит”, један од највећих и најзначајнијих музичких фестивала у Европи.

Дани Бразила обрадовали су самба перкусионисте, плесаче и капуеристе који су се окупили на Штранду од 12. до 14. августа.

Интернационални фестивал уличних свирача је манифестација ревијалног карактера, која је и овог пута окупила најбоље уметнике, а пре свега музичаре из целог света, од 1. до 3. септембра.

У октобру смо били поносни што је наш град проглашен у Бриселу за Европску престоницу културе за 2021. годину.

Новембар био месец који је Новом Саду донео још једну титулу – Омладинска престоница Европе за 2019. годину.

У децембру се, како традиција налаже, одржава циклус божићно-новогодишњих  концерата на више локација у граду организованих од стране Музичке омладине Новог Сада. Осим тога, уживамо у празничној атмосфери Божићног фестивала на Тргу слободе.

Ово су само неки од многобројних догађаја који су током године обележили наш град. Сваки месец има своје чари, а ми смо вам дали 12 разлога да још једном, изнова, заволите Нови Сад!

Јелена Драпић

Leave a comment