Сви смо као деца играли друштвене игре и сви смо се љутили кад губимо иако се игра зове Не љути се човече. Исто тако смо се много пута нашли пред банкротом и надали се да нећемо стати на поље порез на луксуз играјући Монопол. И зашто увек као задатак у Ризику добијем неку немогућу мисију? Ове „муке“ биле су саставни део свачијег детињства.

Друштвене игре су већ деценијама непрекидан извор забаве не само деце, већ и одраслих. Оне су јако креативне, подстичу на логичко размишљање и често су веома информативне. Постоји много компјутерских игара које имају милионе играча, али ниједна од њих нема онај кључни састојак сваке добре игре – не пружа могућност да окупите друштво и уживо се надмећете. Управо због овога друштвене игре остају непревазиђене. Модерне генерације су у сталној потрази за нечим новим и бољим и то је допринело осмишљавању нових игара које могу постати ваша омиљена забава петком увече.

Сигурно сте чули за Катан, једну од најпопуларнијих друштвених игара данашњице. Игрчи постају колонизатори острва Катан које је састављено из различитих провинција шестоугаоног облика. Задатак је скупљање одговарајућих сировина како би се изградили путеви, насеља и градови од којих сваки вреди одређени број бодова. Победник је играч који скупи десет бодова. Играчи могу да тргују међусобно или са банком, а да бисте дошли до победе, осим мало среће, потребно је и пуно размишљања и добра стратегија. Укључите своје вијуге, можда је ово игра за вас.

settlers-of-catan-mayfair-2015-drustvena-igra-slika-35332883

Још једна интересантна игра јесте Вукодлак. Оно што је добро код ове игре јесте да је може играти веома велики број играча. Свако добија картицу са неком улогом и у игри постоје два тима – вукодлаци, којима је циљ да се не одају и остану у игри и село које треба да погоди ко су вукодлаци. Када су карте подељене, пада ноћ. Модератор чита постепено имена улога, од којих свака има да испуни неко својство, док остали жмуре. Тако на пример пророчица може да види нечију карту, atroublemaker може да замени две карте. Са повећањем броја играча повећава се и број улога. Када све улоге одраде шта је потребно, наступа веће где сељани покушавају да открију ко су вукодлаци. Једна од улога је и самоубица. Он представља тим за себе, а особа која је добила ову улогу, мора да привуче сумњу на себе, како би га прогласили вукодлаком и убили. Дакле, било да сте неко од сељана, вукодлак или самоубица, морате бити убедљиви.

Ово су само два предлога из мноштва друштвених игара за које можда и нисте знали. Нађите неку која вам се допадаи организује вече друштвених игара. Нека свако донесе једну. Уживајте у доброј забави!

Ђурђија Лукић

Leave a comment