Елеганција је једина лепота која никада не пролази”, изјавила је једном приликом чувена Одри Хепберн, а овим мотом води се већина девојака. Мода је важан сегмент у животу сваке жене, а неке од њих модни дизајн бирају као животни позив. Једна од њих је млада инжењерка дизајна за текстил и одећу, магистар моде, Наташа Жупац, која своје дивне креације ствара у Врњачкој Бањи.

На стокхолмском универзитету је завршила постдипломске студије, а у досадашњи рад је уложила пуно времена, труда, истраживања и стрпљења и сматра да је коначно дошло време да своје стваралаштво представи на недељи моде на пролеће 2017. године. Мода за њу није само посао, већ и стил живота.

Када си и како открила своју заинтересованост за моду и модни дизајн?

Мислим да се с тим даром рађамо, јер сам као мала, и пре поласка у школу, била опчињена цртањем и прављењем одеће за лутке, а уз маму која је била кројачица имала сам приступ разним материјалима и тако спознала основе тог занимања, што ме је вероватно довело до места где сам сада. Уметност је увек била моја главна преокупација, па је моја соба најчешће личила на мали атеље.

Колико ти је знање које си стекла на Штокхолмском универзитету значило у пракси?

Постдипломске студије у Штокхолму су биле другачије конципиране него основне студије дизајна које сам завршила у Београду, које су иначе технолошког карактера. Материја која је изучавана је мода као социолошки феномен, не само кроз одећу, већ стил, став и начин на који живимо. То ме је навело да посматрам ствари из више углова, као и анализу психолошког дела одређеног стила.

14305380_10210288249623582_7562476244394556016_o

Шта представља твој извор инспирације и ко су жене које на прави начин могу изнети твоје креације?

Инспирација има увек другачији извор, некад је то љубав која је највећа покретачка сила и подстиче ме на рад, некад је то природа, некад сам материјал. Креирам за жене које се издвајају из масе, највише ставом и самоувереношћу. Инспиришу ме жене које имају изграђену личност, темперамент и енергију, и које увек скрећу пажњу својом појавом.

Шта је то што ову грану уметности издваја у односу на све остале уметности?

Одећа, и бављење њом је најприсутнији вид уметности јер смо сви свесно или несвесно укључени у то и спада у вид комуникације са другима да кроз одевање изражавамо себе. Мода је игра која нам допушта да будемо оно што јесмо, али и да глумимо разне улоге.

natasa-zupac-2

Како би оценила моду у Србији и шта је оно по чему можемо да парирамо и светској модној сцени?

Модна сцена обилује младим талентима,који са врло мало средстава претварају своје идеје у дело, што је веома похвално. Креативност је оно по чему можемо да парирамо у светским оквирима, јер је таленат наших људи свакако неоспоран.

Које карактерне особине мора да поседује свака успешна модна дизајнерка?

У сваки посао, па и овај, морате да уткате велику љубав, пожртвованост и упорност. Морате бити сигурни у себе и своје способности, спремни на сталне иновације јер се трендови учестало мењају и морамо ићи у корак са њима, али и задржати и свој лични печат.

За крај нам још откриј шта можемо да очекујемо у наредном периоду кад је посао у питању.

У досадашњи рад је уложено пуно времена, труда, истраживања и стрпљења и сматрам да је коначно дошло време да своје стваралаштво представим на недељи моде на пролеће 2017. године. Планирана је и новогодишња ревија која ће се одржати 17.12. у Краљеву, у Дому војске у организацији младих уметника рашког округа.Тренутно радим на постављању онлајн продаје преко одређених модних сајтова, као и на ширењу бренда на друга модна тржишта.

Јелена Драпић

Leave a comment