Миодраг и Марина – протагонисти филмова о сопственим животним причама

Стив Мартин је једном рекао: „Многи филмови су слични животу“. Филмови наших саговорника, не само да су слични животу, они су и настали на основу њихових живота.

Миодраг Петровић и Марина Обрадовић корисници су Дневног боравка ШОСО „Милан Петровић“ и протагонисти у награђиваним филмовима на фестивалу „Ухвати са мном овај дан/ Ухвати филм“. Међународни филмски фестивал „Ухвати са мном овај дан/ Ухвати филм“ обухвата пројекције филмова на тему инвалидности са циљем подизања свести код људи о животу, правима и достигнућима особа са инвалидитетом. Управо тај циљ имали су и Миодрагов и Маринин филм.

Миодраг Петровић, двадесетшестогодишњи Новосађанин, аутор је и протагониста филма „Неки бољи свет“. Филм је настао као резултат филмских радионица у организацији Удружења дистрофичара, које је Миодраг похађао. Како наводи, на филму је радио месецима уз сталну помоћ тима филмских радионица, а труд се и исплатио – Миодраг је проглашен за најбољег протагонисту овогодишњег фестивала.

klm_9867

„Тема филма ‘Неки бољи свет’ је потреба особа са инвалидитетом за персоналном асистенцијом. Сматрам да је веома битно указати на то питање и стално га изнова отварати јер особе са инвалидитетом заслужују да буду равноправне у свим друштвеним сферама са осталим члановима нашег друштва“, каже млади аутор и додаје да се посебно осећао када је освојио награду и чуо позитивне критике о овом свом филмском остварењу, које је, у оквиру Фестивала, и публика у другим градовима имала прилике да види.

Поред филма, Миодраг се бави и музиком, а инспиришу га лепота живота и уживања у животу. Мотиве проналази како у идеалистичком свету, тако и у реалној свакодневици.

„На музичкој манифестацији за особе са инвалидитетом ‘Златни глас’ учествовао сам два пута и оба пута успешно! Изводио сам на гитари ауторску песму ‘Маја’, као и музичку обраду песме ‘Ни дана више’ новосадске групе Highway. Позитивне реакције публике које сам тада доживео подстичу ме да стварам даље, и ствараћу, јер сам тек отпочео свој уметнички пут. Осим уметности, образовање је такође значајан сегмент мог живота – ако све буде по плану, од следеће године ћу бити студент књижевности“, закључује Миодраг.

klm_9859

Миодрагова пријатељица из Дневног боравка, Марина Обрадовић, само годину дана раније награђена је истом наградом – протагонисткиња је фестивала Ухвати филм 2015, за филм „Када бих могла да бирам“ у режији Мирјане Исаков и Жарка Себића. Овај филм инспирисан је у потпуности Маринином животном причом, која, како сама каже, не болује, већ има целебралну парализу. Сценарио је урађен на основу имејл преписке са Марином, те садржи и њене аутентичне реченице.

„У почетку ми је било невероватно да ћу снимати филм, али била сам пресрећна због тога. Међутим, имала сам и трему да ли ће све добро проћи. Нисам ни најмање очекивала да ћу добити награду, која ми је сада толико драга да је чувам на посебном месту у својој соби“, објашњава Марина.

У филму се појављује и оркестар Добри људи који сачињавају особе са инвалидитетом, а који изводе пратећу музику у филму.

emp_3320

Баш као и Миодраг, и Марина има додатна интересовања. Тренутно се школује за техничара припреме графичке производње. Марина је и једна од десеторо особа из целе Србије који су учествовали у школи веб новинарства у организацији Удружења новинара Србије, а за свој завршни рад, Марина је изабрала израду прелиминарног сајта Дневног боравка. Осим њега, Марина је креирала и потпуно самостално направила и сајт подршке Новаку Ђоковићу, а посебно ужива у прављену прича у сликама. У слободно време воли да посећује уметничке манифестације и позориште, а како сама каже, без обзира на инвалидитет, она може све.

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment