Корисници Дневног боравка ШОСО „Милан Петровић“ показали су невероватан уметнички таленат. Они су инспирација својим другарима, али и свима нама. Марко Красула је током ове године осликао тридесетак дивних радова који су настали по угледу на већ постојеће фотографије наших еминентних сликара.

Он се поред тога бави и писањем, као и рецитовањем песама. Изложба његових радова је у припреми. Марко Рошулов се бави израдом таписерија и имао је самосталну изложбу тканих таписерија на тему „Моја улицA“ у холу Инклузивно-креативног центра.

Бављење уметношћу причињава им обојици, како кажу, велико задовољство. Марко Красула углавном израђује слике на слободну тему, а дешава се и да добије задатак од професорице која жели да види његов напредак.

На интернету сам нашао страницу за вежбање цртања и почео од портрета, а касније сам желео и нешто другачије да научим. Сликањем можеш представити себе и на основу тога се може видети и како се човек осећа. Често имамо прилику да излажемо радове, имамо и ликовну колонију током лета. Много је лепо што можемо нешто да урадимо за школу и учинимо је лепшим местом“, додаје он.

У својим радовима углавном користи комбиновану технику: графика, угаљ, сув пастел и акрил. Сликање користи као вид опуштања и релаксације и ужива у томе. Осим тога, наступа и у хору што му је омогућило да често путује и види многа дивна места.

Захвалан сам свом диригенту што је препознао мој таленат, а то је и писање песама за децу и љубавних песама. Своје песме и рецитујем. Лепо је када чујеш аплауз и када те неко похвали“, каже задовољни Марко.

Емоцију коју преноси својим песмама публика увек осети. Жене и девојке најчешћа су тема његових радова. Марко свакодневно ужива и у дружењу и секцијама које похађа у школи.

Са друге стране, Марко Рошулов своју креативност изражава кроз израду таписерија. Свакодневно ради и каже да су почеци били тешки, али да је уз помоћ наставника и учење све лакше.

Сада и ја помажем млађим другарима да раде. Осећам се одлично када нешто одрадим и поносан сам на себе. Имам сталну потребу да стварам. Волим боје, највише плаву и црвену и оне дело чине лепим“, додаје наш талентовани саговорник.

Поред самосталне изложбе коју је имао у јулу, његови радови се могу видети и у Хрватској, Словенији и Италији. Он сада ради на новим таписеријама. Углавном га инспиришу манастири, па су тако теме његових радова углавном замишљене ствари прилагођене за таписерије.

Испуњен сам, као да сам остварио неки свој сан. Све што видим успевам да представим кроз таписерије, пронашао сам се у томе. Није ми напорно јер уживам, то је за мене задовољство“, додаје млади уметник.

Упорност и жеља за напретком покрећу ове момке да никада не одустају. За њих је уметност извор задовољства и покретач у животу. Они су и пример свима нама да искрена жеља и труд увек нађу пут до успеха.

Јована Адамовић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment