Урнебесна, сатирична комедија „Стадо“ премијерно је приказана синоћ у Арени Синеплекс у Новом Саду. Након новинарске пројекције глумачка и ауторска екипа филма прошетала је црвеним тепихом и поздравила окупљену публику. Занимљиво је да је ово редитељски првенац Николе Које који говори о животу иза камере, о глумцима, редитељима, ентузијастима који стављају на коцку своју егзистенцију у жељи да направе велико уметничко дело.

Познати српски глумац Никола Којo за Омладинске новине каже како је задовољан филмом и реакцијама, али да му је жао због аутоцензуре у публици. „Мислим да је овај филм посвећен свима у овој земљи, сваком ко се осећа лоше и понижено, ко није успео да обезбеди своју егзистенцију, своју материјалну сигурност“, оценио је Којо и додао како људи морају да се ослободе страха пре свега и да функционишу по својој савести.

_emp6390

Филм „Стадо“ је од почетка снимања пратила велика медијска пажња, понајвише због популарне глумачке екипе коју је Којо окупио. Никола Којо, уз Зорана Цвијановића, Весну Тривалић и Наташу Нинковић чини глумачку четворку овог филма, а Зоран Цвијановић истиче своје задовољство и срећу поводом реакције публике на филм. „Оно што смо доживели је стварно нешто што се дуго није десило, нека искрена реакција и саосећајност код људи. Овај филм је на неки начин дирљива прича о пријатељству пре свега и ови људи имају један једини проблем, а то је што воле и бране посао који раде. За ту љубав не бих мењао ништа, а мислим да се то негде види и на филму. Ми се бавимо креативним послом и можемо да сањамо неке своје снове, а то је најбољи лек када желите да се одбраните од стварности“, закључио је Цвијановић и додао како тајна филма лежи у искреној замисли Николе Које да исприча ову причу.

_emp6364

Филм „Стадо“ је описан као прича која може бити испричана на много језика и у много држава, па чак и у много различитих времена. Кажу како се до сјаја и бљештавила црвеног тепиха на свечаној премијери не долази путем посутим ружама, већ компромисима, борбом, па и пактом са ђаволом, ако је потребно.

Након пројекције глумци су испраћени великим аплаузом и овацијама, а „негативац“ у овом филму Срђан Тимаров каже како му је драго што је део овога иако је глумио „одвратног Трајка“. „Веома је важно то што је Никола показао својим примером, а то је да се и уз сва саплитања вреди борити и да се мора радити. Нажалост, ја сам играо оног типа којег не волим баш да гледам, они типови који немају дара у ономе чиме се баве, али имају контакте, везе, сналажљивост, безобразлук. Ја сам играо ту црну овцу у стаду. „Стадо“ је врло убојит филм, али притом јако јако духовит. Не могу више ни да гледам ни да учествујем у стварима које су искључиво мрачне, мени је то јако досадно и замарујуће“, казао је Тимаров и додао како је хумор увек био најбољи пут и лек за све.

_emp6397

Филм је сниман 37 дана, иза њега стоји продукцијска кућа К12 у копродукцији са Првом телевизијом и Министарством културе и информисања, Филмским центром Србије и биоскопима Синеплекс. Поред лавне глумачке екипе, „Стадо“ чине и Срђан Тимаров, Никола Ђуричко, Војин Ћетковић, Петар Стругар, Горан Радаковић, Марко Гверо, Данијела Врањеш, Христина Поповић, Никола Пејаковић, Бојан Димитријевић, Никола Вујовић, Бранислав Трифуновић, Милош Самолов и многи други. Режију филма потписује Никола Којо уз супервизију Горана Гајића, док је сценарио писао Небојша Ромчевић.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment