Пред вама је једна од важнијих прекретница у животу – интервју за посао. Морате се добро показати и убедити послодавца да сте баш ви особа која ће допринети продуктивности предузећа. Ми вам саветујемо да одвојите време за припрему самог интервјуа код куће, будете сталожени и концентрисани на самом разговору и наравно – без кашњења!

Питали смо стручњаке из водећих компанија који начини припреме су најделотворнији.

У компанији Coca Cola Hellenic сматрају да је неопходно припремити се за интервју: прикупити што више информација о компанији, послу, начину функционисања сектора и саме компаније, шта тачно подразумева опис посла, како изгледа један дан на тој позицији, који су глобални и локални трендови у послу за који се пријављујемо. Ловац на таленте, Душан Костадиновић, упутио нас је у то шта све можемо очекивати на самом интервјуу.

„За јуниор кандидате који тек излазе са факултета, главна тема интервјуа је: како си користио своје време? Шта си радио током студија? Шта си научио? Који су твоји резултати? Која је била твоја улога у постизању тих резултата? Процес селекције је двосмеран: како компанија бира запосленог, тако и запослени бира компанију. Будите оно што јесте, у свом најбољем издању и научите како да се на прави начин, искрено представите“, закључује Душан.

Из Nordeus-a, компаније која се бави развојем игара за друштвене мреже и телефоне, поручују да концизно и прегледно саставите радну биографију, довољно на једној страници.

„Одвојите време да ажурирате свој си-ви и да га прилагодите позицији за коју се пријављујете. Размишљајте о њему као огласу којим послодавцу треба да „продате” своје вештине. Мотивационо писмо оставља простор да искажете своју креативност и пријави додате лични печат“, саветују у Нордеусовом тиму за привлачење и запошљавање талената.

marija-erdelji-2

Из Нордеуса такође истичу како нарочито цене уколико кандидати већ на интервјуу изнесу идеје, за које верују да би могле да унапреде рад тима.

Директор предузећа Executive digital Немања Достан, по струци психолог, објаснио је из свог угла који фактори условљавају успешан интервју.

„Фокусирајте се на причу. Ако сте разумели главну идеју приче, ваш саговорник ће осећати да сте га разумели. Ако се смејете, стварате добру атмосферу, а осмех је изаразан. Топли осмех опушта саговорника. На тај начин особа схвата да је комуникација слободна и отвара се. Причајте позитивно, чак и  ако сте напети“,  поручује Немања.

Немања истиче како је и спољашни изглед на интервјуу од велике важности.

„Начин одевања је и те како битан и за њега би требало да одвојите време. Својим облачењем остављате јак први утисак, показујете професионалност, интелигенцију. Будите опуштени и пре свега будите оно што јесте. Уколико иначе нисте смирена особа, учините себе смиреним тако што ћете мислити само о позитивним стварима које ћете радити, а не о стварима које не би требало да чините. Дишите дубоко, равномерно и правилно, јер на тај начин смирујете пулс“, каже он.

Екипа „Омладинских новина“ вам жели успешне интервјуе који ће резултирати жељеним запослењем. Срећно!

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment