Снимљено према истинитом догађају

Ово су слова на почетку филма која поручују да оно што доживимо током гледања не одбацујемо на крају рационализацијом „ипак је то само на филму“.  Живот пише драме од којих неке доживе свој приказ на великом платну. Постоје људи који упркос многим потешкоћама и препрекама због којих би се очекивало да одустану, пробијају границе и служе као пример како се до успеха долази малим, али сигурним корацима. Ово су филмови о њима.

Моје лево стопало – главни јунак ове приче је Кристи Браун који болује од церебралне парализе због које може да контролише једино покрете левог стопала. Временом и упорношћу успева да се извуче из изолације и почиње да пише и слика стопалом, што постаје његов заштитни знак. Његов прави успех лежи у томе што је уз помоћ подршке породице успео да превазиђе свој хендикеп и није дозволио да му то диктира живот.

Трејлер погледајте на овом линку: https://youtu.be/nZLUZ1eONhk.

Темпл Грендин – филм у коме је Клер Дејнс својом глумом дочарала како аутистичне особе доживљавају спољашњи свет. Аутизам није спречио Темпл у томе да постане научница и стекне докторат, притом пружајући подршку људима сличним себи. Њен најзначајнији и најзанимљивији проналазак је машина за грљење која омогућава аутистичним особама да се ослободе стреса. Филм прати њен живот и тежњу да премости јаз између себе и других људи.

Трејлер можете погледати овде: https://youtu.be/cpkN0JdXRpM.

Бајка о боксеру (Cinderella Man) – упркос бајковитом наслову овај филм представља реалистичну причу о боксеру Џиму Бредоку. Он је обележио ’30-те године током Велике Депресије у САД-у када је неочекивано постао спортска легенда упркос томе што је живео у сиромаштву и није имао услова за тренирање. Челична воља и решеност да обезбеди бољи живот својој породици боје овај филм који обнавља веру у то да је снове могуће остварити.

Трејлер погледајте овде: https://youtu.be/DlbHzcH4VJY.

Иако наши животи најчешће не прате холивудски рецепт успеха, овакви филмови, засновани на истинитим причама, показују да се труд и посвећеност исплате ако довољно верујемо у себе. Уколико се некад деси да посрнете и посумњате у своје способности, погледајте неки од наведених филмова и препустите се поукама које носи.

Станислава Анђелковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment