Нијмеген – град који шармира студенте

Уколико бисмо морали да опишемо Нијмеген, град на истоку Холандије, помоћу две препознатљиве карактеристике, употребили бисмо следеће: један од најстаријих градова у Холандији и Радбауд Универзитет.

Овај универзитет привукао је и психолошкињу Ану Копривицу толико да је након посете граду пожелела да у њему пронађе адекватан програм и упише мастерске студије психологије, због чега тренутно ради на истраживачком раду који ће јој то омогућити.studeren-in-nijmegenЗа Радбауд универзитет сам сазнала када сам први пут дошла у Нијмеген. Тада сам чула доста позитивних информација о њему, као и да је већ пет година заредом проглашен за најбољи у Холандији од стране студената. Убрзо сам се у то уверила – студије су одлично организоване, а професори врло приступачни и отворени за различита критичка становишта студената. Постоји и програм менторства где већ од друге године студенти постају ментори млађима, те се на тај начин може доста научити и стећи искуство за даљи рад на факултету“, открива Ана.

Поред Мастрихта, Нијмеген представља један од најстаријих градова у Холандији. Град обојен двомиленијумском историјом може се похвалити различитим грађевинама од којих највећи утисак остављају највећа и најстарија црква – црква Св. Стефана (SintStevensкerk), као и римска базилика у Валкоф парку. Пошто се град налази на реци Вал, дивне пешчане плаже доступне су на само 15 минута од центра и представљају омиљено склониште младих када желе да побегну од градске вреве.

Град је увек жив и препун различитих дешавања, од пројекција филмова и концерата до разних алтернативних журки. Активности на кампусу су бројне, а програм за студенте богат. Нијмеген је познат и по највећем бесплатном фестивалском догађају у Европи – Vierdaagse тј. Међународни четвородневни марш. Ова манифестација је повезана са стогодишњом традицијом коју су започели војници, а данас је приступачна свима који желе да пешаче заједно и дневно прелазе по 40км. Фестивал траје четири дана у јулу током којих се одржавају разне активности и журке“, објашњава Ана.

14642848_10209865560328514_851308626_n

Обилазећи различите холандске градове, Ана је у сваком видела посебност која га издваја од осталих, а када би морала да бира који је на њу оставио највећи утисак, био би то Амстердам.

Престоницу красе прелепи канали и мостови, а дух града је невероватан. Ту се могу чути на стотине различитих језика, а локалаца који помахнитало возе своје бицикле је неописиво много, тако да је у Амстердаму најопасније ходати по бициклистичкој стази“, поручује Ана.

Ипак, специфичност коју носи Нијмеген, не налази се ни у универзитету, нити у његовој дугој историји, већ у људима, који су веома пријатни и отворени. Према Анином искуству, многи који су живели у другим градовима, баш у Нијмегену осећају се као код куће управо због те топле атмосфере коју град поседује. На вама је да дођете и уверите се и сами.

14619982_10209865571288788_209561093_n

Станислава Анђелковић

Leave a comment