Филм „Име: Добрица, презиме: непознато“ се, након успешне светске премијере у Монтреалу, коначно представио и новосадској публици 4. новембра у Арени Синеплекс.

Поднаслов овог филма гласи Бајка за одрасле и испреда причу о томе како би живот могао да буде леп кад би људи схватили да су доброта и љубав стварање, а мржња деструкција. Главни јунак је, још као беба, био напуштен од родитеља и првих 28 година провео у сиротишту, а потом у затвору. Парадоксално очекивањима, он по природи у људима види само добро и свако ко дође у контакт са њим осећа да је у питању несвакидашњи човек чијој племенитости не могу да одоле. Како време протиче, његова способност да извуче најбоље из људи трансформише свет око њега и чини га онаквим какав би требало да буде – сигурно уточиште за све. Добрица, главни јунак, а и Славко Штимац који тумачи ову улогу, у овој причи виде потврду онога у шта су одувек веровали – да човек човеку није вук. „Човек је у основи добар“, рекао је Штимац и додао: „То што се извитоперимо је нешто што не можемо увек да контролишемо“.

unnamed

Овај филм је у старту имао тежак задатак да оправда очекивања публике, јер је допринео да Штимац на Интернационалном фестивалу филмске режије у Лесковцу добије награду за промоцију нашег филма у свету, иако је – или можда баш због тога – слика коју овај филм шаље другачија од оне на коју смо навикли светску, па и домаћу публику. Штимац је признао да му је доста домаћих филмова који су без ведрине, оптимизма и племенитости и додао да, без обзира на бајковит тон филма, ово јесте реална прича. „Ништа није тако инспиративно као други човек“, закључио је Штимац.

Филм „Име: Добрица, презиме: непознато“ сниман је током 2014. у продукцији Логос филма, уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинског секретаријата за културу. Представља дебитантско остварење зрелог аутора Срђе Пенезића, а проверено добру глумачку екипу, поред поменутог Славка Штимца, чине: Хана Селимовић, Мирјана Јоковић, Богдан Диклић, Бранислав Лечић, Сергеј Трифуновић и други. Први пут на филму појављује се девојчица Хелена Јаковљевић.

Марија Стојадиновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment