Познато је да се угљеник под притиском претвара у дијамант. На исти начин, када смо под притиском, од обичних мисли рађају се фантастичне идеје за које нисмо ни знали да се налазе у неком скривеном џепу нашег ума. Управо то је први IT Girls Hakaton, одржан у септембру  и имао за циљ – да буде катализатор нових идеја.

Према речима суоснивачице пројекта IT Girls, Невене Софранић, Хакатон, такмичење у програмирању за девојке, настао је у служби едукације, испољавања креативности и конструисања нових решења која ће користити учесницама у даљем учењу.

Хакатон је осмишљен као подстрек девојкама и женама које би желеле да се остваре у IT индустрији. На такмичење се може пријавити апсолутно свако, довољно је имати добру вољу и елементарно знање. Девојке које су учествовале на овогодишњем Хакатону махом су биле студенткиње, али свакако да су добродошле и остале“, истиче Невена.

Фото: приватна архива
Фото: приватна архива

Идеја такмичења је да се оформе тимови који, уз помоћ ментора, одговарају на задатак пред којим су се нашли. На овогодишњем Хакатону израда софтверског решења задатка додељеног пред само такмичење није била лака, као ни избор најбољег тј. најиновативнијег решења. Међутим, стечено искуство, као и прилика да девојке покажу знање из области програмирања довели су до испуњења свих очекивања, а на основу тога се кроје планови у вези са наредним такмичењем.

Ово је било сјајно искуство за све нас. Хакатон и слична дешавања ће се убудуће свакако одржавати и сигурна сам да ће, као и сада, проћи у најбољем расположењу и обостраном задовољству. За мене лично, учешће у оваквом такмичењу представља новину и верујем да ће свако идуће донети нешто свеже и конструктивно. Нећемо стати након једног успешно реализованог Хакатона, напротив, још више смо мотивисани да ступимо у контакт са будућим програмерима и програмеркама, објашњава Невена.

Сви они дуги сати проведени у писању кодова и решавању проблематике вреде када се нађете у друштву истомишљеника, опремите креативним и смелим идејама и упустите у истраживање програмерских хоризоната. Стога, девојке, уколико желите да све то саме искусите, пратите сајт www.itgirls.rs и информишите се о овом догађају који може исписати нову линију кода у вашем програмерском животу.

Станислава Анђелковић

Leave a comment