Након положеног пријемног испита, уследио је најдужи летњи распуст који сте, бар се надамо, искористили на прави начин. Међутим, распуст је брзо прошао и већ је време за самосталност, обавезе, учење, предавања и вежбе илити у преводу – факултет. Ових дана студентски градови су пуни студената, а видно узбуђени, насмејани и помало збуњени су бруцоши.

И ми смо, не тако давно, збуњено и ужурбано шетали са папиром у руци по целом факултету како бисмо пронашли одговарајућу учионицу или професора. Иако се на почетку све чини тежим но што јесте – не брините, ускоро ћете се снаћи, а многе згоде и незгоде ћете са смехом препричавати за неколико година. А како су се појединци снашли у првих месец дана и каква су им очекивања, откривају нам три студента.

Суботичанка Катарина Скендеровић каже како је срећна што је дошла у Нови Сад јер је уписала оно што је желела, али да не зна шта је чека. „Уписала сам Пољопривредни факултет, смер воћарство и виноградарство. Волела бих да завршим студије и да ме факултет припреми за оно чиме ћу се бавити. Све је ново и чудно. Но, професори су нас лепо примили, како и декан, тако и старији студенти“, каже Катарина.

Милош Илић, бруцош Електротехничког факултета у Београду, признаје како нема скромна очекивања од овог факултета. „Електротехнички факултет заврши око три стотине људи на годишњем нивоу, а потражња за овом струком је у константном порасту. Свиђа ми се концепт рада, озбиљност професора и професионализам. Свако је спреман да нам помогне и тиме олакша процес студирања. Најјачи утисак првог дана оставила је чињеница да се одмах креће са радом“, закључује Милош и додаје како се нада да ће успети у својој „мисији“.

Marija Erdelji

Лена Фундук из Сремске Митровице је уписала стоматологију у Новом Саду јер је, како каже, волела природне науке у средњој школи. „Очекујем да једног дана отворим своју ординацију, прилично нескромно, али то ми је дугорочни циљ. Од првог дана професори су нам ставили до знања да смо уписали озбиљан факултет и да морамо да учимо, али нашла сам одлично друштво, тако да сам, све у свему, засад задовољна“, рекла је Лена.

Сваки почетак је тежак, али искуства старијих студената говоре да се не бринете и да ће ускоро све доћи на своје. Уколико имате недоумице или питања – Омладинске новине су ту да за вас пронађу одговоре! Срећно!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment