Четврти TEDxNoviSad, одржан 29. октобра у Студију М, окупио је 14 говорника и 2 музичка наступа.

TED је непрофитна организација која постоји од 1984. и окупља неке од водећих светских мислилаца и практичара, с циљем размене идеја, искустава и савета. Сам назив је скраћеница за технологију (technology), забаву (entertainment) и дизајн (design).

Пошто је примарни циљ ширење идеја, TED је покренуо и програм локалних, независно организованих догађаја – TEDx, где „x” означава да је самостално организован. Један од таквих догађаја одржава се и у Новом Саду и комбинује снимљене TED говоре са говорима који се држе уживо, с намером покретања дискусије и повезаности у малим групама. Од првог TEDxNoviSad који је одржан 2011, организована су још три оваква догађаја, сваки са другачијом тематиком. Међутим, иако свака конференција има одређену тематику, оно о чему говорници причају се умногoме међусобно разликује, јер су окупљени говорници из различитих дисциплина, те сваки од њих износи искуства и резултате из својих области и тема којима се баве.

Под темом „Одговор_на питања”, овогодишњи говорници питали су се – шта је важно знати о нашој заједничкој прошлости, како бисмо живели у садашњости и стварали будућност? Како да утичемо на локалну заједницу и обликујемо простор и време у коме желимо да живимо? Шта заиста значи да бринемо једни о другима, о свима са којима живимо и сусрећемо се? Сваки од 14 говорника покушао је на свој начин, на основу свог искуства и поимања света да се запита и одговори, али и да позове публику да сваки дан поставља нова, одговорна питања.

14639630_1161118777303122_1349403707145280884_n

Другу сесију отворио је Новосадски дувачки квинтет, а трећу Ингмар клавирски дуо. У паузама између три сесије, сви који су присуствовали TEDxNoviSad конференцији имали су јединствену прилику да испробају имагинарне мапе  ауторке Александре Јованић, која је такође била једна од говорница. За реализацију имагинарних мапа учешће публике је заправо неопходно, зато што се, уз помоћ мобилних уређаја, приступа интерфејсу који води ка једном од понуђених упитника. На основу добијених података, на екрану се генерише јединствена виртуелна сфера на којој се налази слика тренутног неба са звездама и доцртаним личним сазвежђима испитаника.

Како су TEDx конференције у потпуности волонтерски реализоване, организатори су на крају подсетили све који су заинтересовани да допринесу реализацији будућих конференција да им пишу на: community@tedxnovisad.com и тиме омогуће да пети TEDxNoviSad буде још разноврснији и садржајнији.

Марија Стојадиновић

Фото: TEDxNoviSad

Leave a comment