Четворочасовна конференција о Еразмус+ могућностима одржана је 28. октобра у Ректорату Универзитета у Новом Саду и окупила је око четрдесет заинтересованих студената.

Ова конференција била је намењена свима који су желели да на једном месту науче све о студијским разменама путем предавања и интерактивних радионица. Такође, добродошли су били и они који још увек немају јасно дефинисан став о разменама, зато што је део програма чинила и радионица „Мотивација и мобилност“, намењена управо оваквим студентима. На овој радионици посебна пажња посвећена је разбијању митова и предрасуда које понекад постоје када су у питању програми размене. С друге стране, они који су већ одлучили да се пријаве на неки од Еразмус+ програма, имали су прилику да науче како да што боље напишу биографију и мотивационо писмо.

untitled2

Присутнима су представљени Еразмус+ програми и могућности које они нуде, као и „Erasmus Student Network Novi Sad“, односно секција која служи као подршка студентима који, из других земаља, долазе у Нови Сад. Овом приликом представио се студент из Турске, који од септембра студира у Новом Саду, и поделио своје утиске.

– Задовољан сам и изненађен што сви студенти и професори причају енглески, а чак је и менталитет људи приближан нашем. Сви су љубазни и радо помажу. Свиђа ми се и интернационализација, а упознао сам досад и много других студената, тако да, све у свему, одлично се осећам у Новом Саду – каже турски студент.

Тренутно је отворено око 40 програма размене, о којима се студенти могу информисати у Канцеларијама за међународну сарадњу на њиховим факултетима, као и на сајту Универзитета. Уколико неко буде желео да чује искуства студената који су већ били на размени или да проћаска са онима који тек планирају да оду, последњег петка у новембру биће организован такозвани Округли сто, о којем ће детаљније информације бити објављене накнадно на Фејсбук страници ЕСН Нови Сад.

Марија Стојадиновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment