Берлински победник на Слободној зони!

И ове године филмски фестивал Слободна зона публици у Београду, Новом Саду и Нишу, од 10. до 15. новембра, доноси најатрактивније фестивалске наслове. Филмски програм Слободне Зоне обухватиће укупно 50 играних и документарних остварења из целог света.

На програму фестивала наћи ће се победник овогодишњег 66. филмског фестивала у Берлину, италијански документарни филм, Пожар на мору, Ђанфранка Розија. Фантастично кинематографско остварење скида медијско-сензационалистичку маску са највеће трагедије у савременој историји још од Холокауста и открива људску страну акуелног избегличког проблема. Радња филма смештена је на италијанском острву Лампедуза, које је ’90их година постало метафора најмасовнијег и најсмртоноснијег транзита стотине хиљада мушкараца, жена и деце ка Европи. Без представљања људи кроз суморну статистику и семантичке конфузије мигрант или избеглица, филм остаје фокусиран на тематику њихове борбе за право на слободу и бољи живот.

Посебна филмска посластица за све љубитеље технологије, футуризма и дигиталног активизма биће и нови документарац култног екцентричног редитеља Вернера Херцога. Чујте и почујте: Маштарије о новом конектованом свету поставља публику пред питање: Какав је и колики егзистенцијлни утицај робитике, интернета ствари (Internet of Things) и вештачке интелигенције на живот човека? Друштво данас зависи од интернета у скоро сваком погледу, али ретко када заиста застанемо да преиспитамо његову бесконачност, свемогућност и незаустављиву омниприсутност. Своје истраживање нашег убрзаног онлине живота у којем смо сви повезани, аутор документује причама различитих чудних и забавних појединаца – од технолошких пионира попут Елона Маска, до жртава радијације wi-fi уређаја, чије анегдоте и искуства приказују комплексну слику нашег врлог новог света.

Нови филм Ли Тамахорија о породичном ривалству и помирењу – Патријарх, смештена је у 60-те године руралног Новог Зеланда. Заснован на роману Булибаша: Краљ цигана, најпознатијег маорског писца садашњице Витија Ихимаерија, филм представља породице Махана и Паета, заклетих непријатеља и пословних ривала. Четрнаестогодишњи Симеон, најмлађи син Махана, постаће симбол генерацијске борбе и супростављања тврдој традицији Маора. Он ће, на прагу свог одрастања, открити тајну која стоји иза дуге племенске нетрпељивости и супротставити се главама своје породице и традиционалним вредностима Маора.

Са овогодишњег филмског фестивала у Берлину, на програм Слободне Зоне стиже и филм Љубавници и деспот, прича о младом љубавном пару – редитељу Шин Санг-Оку и глумици Чои Еун-Хее, Орсону Велсу и Рити Хејворт Јужне Кореје ‘70их година прошлог века. Истовремено, овај документарац је и инсајдерска прича о озлоглашеном Ким Џонг-Илу, човеку којег је свет до сада познавао (само) као немилосрдног севернокорејског диктатора, угњетавача људских права и највећег љубитеља Хенеси коњака на свету. У тренутку њене највеће популарности, тајни агенти у Хонг-конгу киднапују Чои наредбом Ким Џонг-Ила. Тражећи Чои, Шин и сам бива киднапован.

Британски филм Sing street вратиће нас у златне осамдесете године, рокенрол и макар на кратко подсетити на утицај музике новог таласа на тада југословенску омладину. Одлично coming of age остварење је уједно и мјузикл са невероватним оригиналним соундтрацком. Синг Стреет прати Конора, четрнаестогодишњака који бег од својих родитеља пред разводом и уобичајених тинејџерских проблема, види у мистериозној, лепој и убер кул девојчици Рафини. Да би је освојио, позива је да буде главна звезда спотова његовог бенда. Постоји само један проблем: тај бенд не постоји… још увек.

https://www.youtube.com/watch?v=C_YqJ_aimkM

Доку-трилер Zero days о нашем свету у време сајбер рата, по први пут нам приказује комплетну причу о компјутерском вирусу Stuxnet, познатног и као Црв због могућности да прелази са једног рачунара на други кроз софтверске рупе које прави. Stuxnet је вирус креиран заједничким снагама Сједнињених Америчких Држава и Израела са намером да се комплетно уништи централни део иранских нуклеарних постројења, а који се касније проширио и ван своје примарне мете. Без непотребног уласка у техничке детаље, овај документарац нам ексклузивно открива бројне интриге у које су умешане Централна обавештајна агенија (ЦИА), војска САД-а, израелска агенција Mossad, масовна шпијунажа, убиства и нове генерације сајбер оружја чија се деструктивна моћ може поредити једино са нуклеарним ратом.

На 12. Слободној Зони представићемо и добитника овогодишње Главне награде у селекцији Известан поглед у Кану, Најсрећнији дан у животу Олија Макија. Неодољиво шармантан првенац Јуха Квосманена, сниман у црно-белој техници, духовита је драма инспирисана историјским обрачуном финског боксера Олија Макија и америчког шампиона Дејвија Мура у Хелсинкију 1962. године. Оли је момак са села и све је спремно за његову победу, све што треба да уради је да изгуби вишак килограма и усредсреди се на меч. Међутим, Оли се заљубљује.

https://www.youtube.com/watch?v=oANpv9oESgk

Фестивал свечано отвара филм Неруда чилеанског редитеља Пабла Лараина пројекцијом у Сава Центру 10. новембра. Карте за отварање могу се купити на билетарницама Сава Центра и Евентима.

Информације о програму фестивала пратите на овој адреси.

Промо видео:

Добро дошли у Слободну Зону!

Leave a comment