Премијера новог филма Рајка Грлића и сценаристе Анте Томића „Устав Републике Хрватске“, одржана је синоћ у Арени Синеплекс у Новом Саду. Славни редатељ Грлић филм описује као „љубавну причу о мржњи“, која је на светској премијери на фестивалу у Монтреалу освојла Гран при за најбољи филм. Новосађани нису скривали своје симпатије и одушевљење након филма, те су тако громким и дугим аплаузом обележили крај филма, а тиме уједно и поздравили глумце.

Грлић објашњава на који начин је овај филм љубавна прича.

„Када нас несрећа случајно задеси натера нас да са људима почнемо комуницирати. Тада он престаје бити некаква именица и постаје особа са именом и презименом и ми показујемо некакав интерес за ту особу. Ја мислим да чим показујемо интерес, да је то заметак пријатељства. У свим варијантама постоји нешто што је љубавни чин према неком људском бићу и по томе је ово љубавна прича“, каже Грлић.

klm_0667

У главној улози се налази Небојша Глоговац који у филму глуми професора у пензији који је декларисани хомосексуалац и трансвестит. Глоговац за Омладинске новине наглашава како је презадовољан реакцијама, као и самим филмом.

„Мислим да смо направили један јако добар филм који ће поново пробудити размишљања о неким заборављеним темама, посебно у ово време када се потенцирају неке друге теме. Било је тешко припремати се за сваку улогу, али у исто време и задовољство. Поносан сам на филм и он нас подсећа на многа важна питања у животу, као и на то да се пре него што судимо о људима прво упознамо са њима“, закључио је Глоговац.

klm_0676

Глумица Ксенија Маринковић каже како је презадовољна филмом и реакцијама. „Јако нам је драго да су реакције толико добре, и да нам гледаоци након премијере говоре како људима недостаје мало нежности и топлине, и да је већ доста свађања и натезања. Добро је погледати филм јер може помоћи човеку да увиди какав је заправо он и да ли има предрасуде и сам“, рекла је Ксенија и додала како јој је ова сарадња била јако лепо искуства јер је екипа изврсна.

klm_0688

У филму се ради о четворо људи који живе у истој згради и зазиру једни од других, јер се разликују по имовинском статусу, сексуалним навикама, националности и вери. Вероватно се никад не би обратили једни другима да их несрећа на то није натерала и учинила да међусобно зависе једни од других.

Главне улоге у филму су: Небојша Глоговац, Ксенија Маринковић, Дејан Аћимовић и Божидар Смиљанић, док ће се филм на редовном биоскопском репертоару широм Србије наћи од 20. октобра.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment