Често од некадашњих студената чујемо крилатицу „ако ниси живео у студентском дому, као да ниси студирао”. Колико је то истинито најбоље осликавају гужве на шалтерима факултета током октобра, када студенти у паузама између предавања хрле да предају пријаве за студентски дом. Ми вам представљамо само неке од домова, чији се ведар дух и позитивне вибрације преносе са генерације на генерацију, допуштајући овим вечито младим зградама да буду неизоставни део прича о студентским данима.

Студентски град на Новом Београду представља, као што име каже, функционалан градић чији становници потичу са различитих факултета и из разних крајева. У понуди се налазе двокреветне, трокреветне, као и петокреветне собе (које најчешће припадну бруцошима). Прелеп паркић, близина мензе, спортског терена, разноврсност програма Дома културе (који често приређује филмске пројекције, концерте, радионице на разне теме), клупице које стално врве од студената представљају само део шарма овог градића од четири блока.

Патрис Лумумба, као и студентски дом Карабурма, у Београду, важе за домове чији станари најспонтаније остварују контакт. Захваљујући спратним купатилима, људи стално циркулишу, а непланирана заједничка кафа или дељење пасте за зубе се неретко претворе у трајно пријатељство. Због специфичне топлине ових домова, многи одбијају да пређу у оне боље рангиране и када стекну услов за то.

na-fakultet-podji-u-studentski-dom-dodji-1

Међу новосадским студентима један од омиљених домова је Слободан Бајић, чији се станари од милоште зову Бајићевци. Кухињу дели четворо студената, а туш кабину њих осморо, што их чини правом малом заједницом која се о свему договара. Осећај блискости и комуникација се овде са лакоћом успостављају. Поред овог, ту су и домови који се популарно називају А, Б и Ц, који су боље опремљени, па иако су удаљенији од факултета, неки од студената радије тамо живе. Девојке које траже мир и једну праву женску атмосферу, то и проналазе у Студентском дому 23. октобар, а на избор најпогоднијег дома често може утицати и сама локација.

Повољне цене смештаја у дому представљају тек једну од многобројних предности. Гуркање у реду за мензу, дружења до касно у ноћ, често праћена звуцима гитаре или филмске вечери, као и цимери и доцимери, обележавају читаву епоху која се изнова препричава као најлепши део студентског живота.

За студенте који желе да буду део ове посебне атмосфере, конкурс траје до краја октобра (осим за бруцоше, који први конкуришу), а информације о потребној документацији могу се пронаћи на сајту матичне службе смештаја или у самој служби.

Станислава Анђелковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment