Магију позоришта сви заслужују да осете

Позоришне представе и чудесне ствари које се дешавају на позорници употпуњују наш живот и чине нас културно богатијим. Магија коју глумци преносе на публику може бити невероватна и чудесна, a сви ми који чинимо публику бирамо садржај коме ћемо се посветити у зависности од различитих фактора. И имамо избор. Међутим, особе са оштећењем слуха, глуве и наглуве особе, доскоро нису имале прилику да уживају у позоришним комадима, нису имале избор. Без обзира на то што не чују, то не сме бити препрека. И особе са таквом врстом хендикепа заслужују да осете магију позоришта.

Побољшање квалитета живота особама са неком врстом инвалидитета јако је важан сегмент друштва. Уколико им се омогући да буду укључени у културна дешавања, живот ће им бити богатији и ведрији. Због тога је важно да се све културне институције и појединци који могу да помогну у томе, активно укључе. Један од начина је симултано превођење представа на знаковни језик. Уметност може да учини да се сви ујединимо и заједно уживамо у њој.

????????????????????????????????????

Захваљујући акцији симултаног превођења представа на знаковни језик, неке представе Звездара театра у Београду постале су доступне и особама са оштећењем слуха. Захваљујући тој акцији, глуве и наглуве особе могу активно да учествују у културним дешавањима града и уживају у представама. Ова акција може бити подстрек и другим институцијама да се позабаве укључивањем особа са инвалидитетом у сва културна дешавања. Сличну акцију недавно је покренуло и Нишко академско позориште СКЦ-а у сарадњи са Удружењем глувих и наглувих особа. Они су дошли на идеју да омогуће и онима који не чују да посете позориште и уживају у изведбама. Потребно је да се глумци и тумачи уклопе како би све било синхронизовано. У плану је да се две представе преведу на знаковни језик и одиграју најмање шест пута до краја године.

Интеракција са особама са било којом врстом сметњи веома је важна. Без обзира на различитости и хендикеп са којим се неке особе сусрећу, треба им дати избор. Шансе морају бити једнаке за све, јер тако заиста сви можемо бити срећнији. Могућности је безброј, треба их само препознати.

Јована Адамовић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment