Кренимо у нову студијску годину са позитивним мислима

Један од значајних животних момената сваког младог човека свакако је полазак на факултет. Ако је иза вас положен пријемни испит, спремљен индекс и објављен распоред предавања на сајту изабраног факултета – завидим вам.  Ништа лепше од те, тако поносне и звучне функције – бруцош. Осећате ону слатку радозналост, пуни сте очекивања и питања: шта се то крије иза врата факултета?

У почетку ћете, пуни ентузијазма и жеље да све научите одмах, завиривати у сваки кутак факултета. Упознаћете се са новим колегама са којима ћете провести наредне четири године, професорима, асистентима, који ће вам знатно олакшати студирањe уз квалитетан програм, савете и пре свега подршку. Наравно, као и код сваке промене, неопходно је време да се у потпуности уклопите у нову средину. Када питате старије студенте, са осмехом на лицу ће вам рећи како је бити бруцош нешто најлепше. Безбрижни сте, спремни за радне изазове и нарочито срећни што сте баш ви, од свих пријављених кандидата, успели да упишете жељени факултет. Након разгледања зграде факултета у којој ћете проводити доста часова, углавном следи обилазак оближњих мензи, пекара, кафића у којима ће пролазити ваше паузе између предавања и вежби. Шта је кључ успеха за све бруцоше? Само позитивно! Наоружајте се позитивним мислима, загрејте столицу и покажите добре резултате већ на првом колоквијуму.

Питали смо студенте које савете би поделили са бруцошима који тек крећу у авантуру звану факултет.

Јована Радовановић (21), Економски факултет

Поручила бих им да не буду кампањци, већ да редовно уче јер ће им то доста олакшати спремање испита. Нека се не устручавају да питају професора за помоћ уколико им нешто није јасно, а одлазак на консултације такође може бити значајан приликом савладавања градива.

mladi-u-akciji-3

Душан Медић (24), Правни факултет

Нека се не плаше почетка, јер сви ми смо прошли ту фазу прилагођавања. Немојте прескакати одлазак на предавања и вежбе јер је понекад много лакше запамтити градиво на самом факултету, него код куће.

nikad-nije-kasno-za-novi-pocetak-2

Мирјана Батинић (22), Медицински факултет

Повежите се са људима, будите комуникативни и љубазни са колегама са смера јер се и најтежи задаци лакше реше тимски, него појединачно.

Marija Erdelji (1)

Невена Вуковић (23), Филозофски факултет

Млађим колегама бих поручила да контактирају са нама старијима како би добили прегршт савета, скрипата, књига и како бисмо разменили мишљења о појединим предметима. Никад не одустајте, изађите на испит чак и ако нисте сигурни да сте га савршено спремили јер – никад се не зна.

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment