Упознајте лепоте Мостара на Неретви

Ако вас пут нанесе према Босни и Херцеговини, не смете  изоставити важну и незаобилазну  дестинацију – Мостар. Камене улице овог града, које туристе попут времеплова враћају у прошлост, посебна су прича. Као да сваки камен сведочи  о богатој историји града на обалама прокосне Неретве.

Главно обележје града у самом срцу Херцеговине свакако је стари бели камени мост, којим се мештани Мостара и те како поносе. Изграђен је 1566. године, а чврсто је стајао 427 година; обновљен је и отворен за јавност од 2004. године. Стихове о Старом мосту написали су велики песници: Алекса Шантић, Јован Дучић, Перо Зубац и многи други. Уписан је на попис светске баштине 2005. године. Скокови са Старог моста традиционално су такмичење које се одржава сваког лета крајем јула или почетком августа. Вишеструки шампион у скоковима са Старог моста и мостарска легенда јесте Лоренс Листо, који је и ове године оправдао очекивања.

phoca_thumb_l_mostar_old_town-7

Мостар је град у којем се на најбољи начин осликава различитост култура и религија. Мноштво културно-историјских и верских објеката представљају праву ризницу овог града. Крива ћуприја, Карађозбегова џамија, Стара православна црква, синагога, Хамам, само су неки од објеката који привлаче из године у годину све већи број туриста, не само из региона, већ из целог света. Довољно је да прођете Старим градом, који је идеалан за шетњу и сами се уверите у то, јер неке призоре ипак не можемо описати речима. Примамљиви изглед Старог града заробиће вас и „приморати“ да и по неколико сати проведете у шетњи мостарском калдрмом, упијате дивне мирисе домаће турске кафе и чувених босанских колача попут хурмашица и баклава из оближњих традиционалних угоситељских објеката. Закорачите ли у неку од мостарских башти, дочекаће вас љубазно особље, пријатан амбијент, хладовина и спас од врелог херцеговачког сунца. Велики број занатлија вредно ради не би ли своје производе изложили на некој од многобројних тезги у Старом граду. Овај део града додатно улепшава неколико изванредних антикварница.

phoca_thumb_l_mostar_old_town-8

Љубитељи културе свакако би требало да посете куле око Старог моста, које су претворене у музеје у којима се обично може уживати у изложби фотографија или актуелној музејској поставци. Не заборавите фото-апарате јер лепота Мостара, Неретве и околине заслужује да се овековечи и памти.

Ако становнике Мостара питате шта сматрају једним од својих највећих блага, споменуће вам Муслибеговићеву кућу. У њој је боравила османска породица и стара је преко 300 година. Захваљујући обнови, данас представља музеј препун украса и традиционалног намештаја, у којем можете и преноћити.

phoca_thumb_l_mostar-20

Оно што је специфично за Мостар јесте стари базар, Кујунџулук. Ако се питате откуд баш ово специфично име, насловљен је по златарима који су  правили и продавали своје рукотворине на улици. На овом месту данас можете погледати аутентичне слике, бакрене угравиране слике Старог моста, нарове – који су један од симбола Херцеговине. Надалеко позната Гимназија Мостар представља једну од најлепших грађевина, а смештена је на средишњем градском тргу.

phoca_thumb_l_mostar_old_town-21

Будући да је мостарска клима таква да температуре у хладу током лета знају износити и до 45°C, понесите мало летње гардеробе, сунчане наочаре и добро расположење.

И док корачам мостарском калдрмом, препуна утисака након данашњег обиласка, из оближњег кафића допире смех и звуци познате песме: „ ..ја ћу бити сијед, ја ћу бити стар, ал’ биће вјечно млад мој Мостар“.

Јелена Драпић

Фото: Туристички портал Града Мостара

Leave a comment