Роботи су део наше будућности

Нова достигнућа у роботици често нам распирују машту и терају на размишљање о томе који су њени крајњи домети. Многобројне могућности које ова област пружа  мотивисале су роботичара Косту Јовановића да се потпуно посвети одабраном позиву. Коста се школовао на Електротехничком факултету у Београду, а усавршавање наставио у Немачкој, у компанији SMS Siemag, Техничком универзитету у Минхену и Немачком центру за свемирска истраживања (DLR).

Са тимом ЕТФ-а имао је прилику да од 2009. до 2012. учествује на великом европском пројекту Eccerobot. Портал Superste га је 2013. прогласио најбољим младим научником у Србији, а може се похвалити и Наградом Града Београда, Фондације Никола Тесла, као и Наградом Универзитета у Београду. Поносни је власник и награда са такмичења у области роботике у Риму и Истанбулу. Недавно је завршио докторске студије и ради као асистент на Електротехничком факултету, где је ових дана активан поводом реализације модерне лабораторије за индустријску роботику.

kosta-i-asimo

Да ли је бављење роботиком твој сан из детињства или се интересовање јавило у каснијем периоду?

Заинтересовао сам се гледајући цртани филм Трансформерси, као врло мали, да бих потом, за полазак у школу, од баке добио књигу „Чудесан свет рачунара и робота“, што је, морате признати, за 1993. годину било врло футуристички! Право интересовање је дошло на Електротехничком факултету где сам упознао интересантне области које се у техници и инжењерији отварају, а саставни су део роботике.

Шта је то у роботима што те привукло да се посветиш њиховом изучавању и усавршавању?

Роботи су неоспорно део наше будућности и од њих се много очекује. Они се пројектују да истражују морска и океанска дна, друге планете, да замењују људске удове, да замене човека у тешким и досадним пословима, као и да буду кућни асистенти. За прављење једног једноставног робота потребно је знање механике, електронике, управљања, програмирања, енергетике – што говори о томе колико је тај позив креативан и захтева ширину, али је и даје онима који се њоме баве. Највећи потенцијал видим у персоналним роботима чија ће улога пре свега бити у обављању наших свакодневних активности у домаћинству, али и нези старијих особа.

kosta-i-dlr-lwa

Колико ти је значило што си био у тиму који је радио на роботичком пројекту „Eccerobot“ и шта ти је то искуство донело?

Рад на теми најсавременијег сервисног робота била је прилика која се, у тој фази каријере, ретко добија. То искуство ми је, између осталог, омогућило сарадњу са водећим стручњацима из области, упознавање робота који се развијају широм света, као и прилику да боравим на престижним институцијама са најсавременијом технологијом.

kosta-i-charli

Успеси које си остваривао у  роботици увек су били награђивани. Да  ли постоји награда коју би посебно издвојио и због чега?

Драге су ми награде које сам добио у Србији јер сам тиме могао да будем пример младим генерацијама које се ентузијастично баве својим областима и пружим им подстрек да наставе са радом. Ипак, издвојио бих прву награду на такмичењу у безбедном управљању роботима у Риму 2015. јер се дуго бавим том облашћу, а такмичење је организовао конзорцијум европских институција које држе примат у тој сфери.

kosta-i-asimo-masu-publici

Шта поручујеш младима који деле твоју пасију према роботима?

Онима који су већ пасионирани роботима не треба много мотивације, јер је ту лако пустити машти на вољу и видети шта носи будућност, стога бих се обратио онима који вагају да ли се бавити науком у Србији или иностранству. Поручио бих им да, уколико не могу да буду део наших тимова који сарађују са жариштима науке у иностранству, потраже шансу у институцијама које се баве најсавременијом технологијом и имају велику традицију и резултате у области. Битним сматрам одржавање контакта са домаћим институцијама, не би ли сутра заједничким залагањем освајали пројекте и тржишта из Србије.

Станислава Анђелковић

Leave a comment