У северозападном делу Србије, на тромеђи три лепотице, на десној обали реке Саве, налази се град чивијаша – град Шабац, чије  залеђе чини пространа  Мачва ка западу, горостасна Поцерина ка југу, помало брдовита Посавина ка истоку, а све то богатијим чине водени токови река Саве и Дрине. Позната је легенда о цару Тројану и његових 5 кћери која потиче са  шумовитог Цера,  те је управо овај планински горостас околним градовима  дао имена царевих кћери. Сем историјске позадине, Цер има богату флору стабала цера, буковине, храста, граба, са прелепим видиковцима и значајним манастирима.

Квалитетног и плодног  земљишта,  лоциран на важним саобраћајним правцима, Шабац је одувек био економски и културни центар Подриња, а његов инсфраструктурни и културни развитак  и данас  траје. Ако сте у центру града, прошетаћете пространом главном Господар Јевремовом улицом која представља  културну, историјску и урбанистичку целину, и запазићете сада иновативни, урбани и живописни дизајн. Данашњи Шабац, такозвани Мали Париз, а некадашњи Заслон, налик је модерном европском граду.

sabac-3

Претеча данашњем називу града је Заслон, прво име које потиче из дубровачких архива, а назив Шабац забележен је по причама старина као нешто чудесно лепо у преводу са турског.

sabac

Шабачки летњи фестивал у Старом граду и underground култура

Прва тврђава подигнута је 1470. године и данас чини рекреативни центар и атрактивно излетиште Шапчана и њихових посетилаца. У њеној унутрашњости у летњим месецима се одржава Шабачки фестивал, чији је циљ културна и туристичка промоција града, као и афирмација младих музичких група рок, поп и џез сцене из Србије.

tvrdava-stari-grad-na-obali-reke-save-700x470

Белосветски вашар хумора и сатире

Чивијада је културно-туристичка манифестација која се одржава од 1968. године у Шапцу под слоганом „Белосветски вашар хумора и сатире”. Ова манифестација негује изворни хумор и весели дух народа овог краја, а коме су Шапчани извадили чивију, краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу, до данас се поуздано не зна.

civijada-8-450x299

Научна лабораторија на отвореном  и њени  феномени

„Парк науке“ у Шапцу се успешно развија кроз идеју да школска дворишта постану научне лабораторије на отвореном у којима ученици могу да посматрају, истражују и експериментишу путем једног новог, занимљивог и креативног приступа учењу. Заинтересовани посетиоци овде могу да се упознају са интересантним примерима научних феномена из физике, астрономије, билогије и хемије, на интерактиван и оригиналан начин.

park-nauke

Ако сте на путу ка Ваљеву, Лозници, Бијељини, свратите у Шабац и уживаћете у угоститељству урбаног или рустичног стила, природним лепотама  реке, равнице и планине, прошетаћете прелепим урбаним тргом и насмејати се са домаћинима чивијашима у месту хумора и сатире.

Сузана Марјановић

Фото: Туристичка организација Града Шапца

Leave a comment