Прва знања из хемије млади Сомборац најпре је тражио у енциклопедији, где се и први пут сусрео са атомима, молекулима, елементима и једињењима. Тада је био јако млад да би се озбиљније бавио овом природном науком, али то га није спречило да вредно ради како би стигао до циља. Андреј Кукурузар је данас ученик Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору и освајач бронзане медаље на Међународној хемијској олимпијади одржаној у Грузији.

Он је био један од најбољих хемичара на олимпијади на којој је учествовало око 270 ученика из 67 земаља света. Досад је имао и запажене резултате на републичким такмичењима из хемије, биологије и физике. Основно знање о хемији почео је градити у осмом разреду, захваљујући наставнику хемије Драгославу Кнежевићу у ОШ „Аврам Мразовић“ у Сомбору. Још од малих ногу желео је да се бави науком, маштао је о раду у лабораторији. Огромну подршку добија од родитеља, али и професора и другова из одељења у Гимназији, као и од новог директора школе проф. др Ладислава Фекете, који је такође хемичар.

– Он ме је упознао сам многим утицајним научницима и академицима из региона. Моја професорица хемије, Ивана Вујошевић, од дана када смо се упознали, била је спремна на рад. Научила ме је основама без којих не бих могао да уђем у свет хемије. Знање које се тражи, за више нивое такмичења на пример, превазилази оно планирано школско градиво, са којим се професори иначе сусрећу, па ми је моја професорица припремила посебан план, тзв. ИОП–3 – додаје Андреј.

8
Фото: Приватна архива

За хемијску олимпијаду сазнао је прошле године и од тада је његова жеља била да буде део српског тима. Како би остварио свој сан, интензивно је вежбао и припремао се, углавном вежбајући задатке.

– Са нашим менторима, проф. др Душаном Сладићем из Београда и проф. др Ником Радуловићем из Ниша, који су нас спремали за саму олимпијаду као чланове српског тима, имали смо интензивне припреме, које су трајале укупно две недење, по пропозицијама такмичења – каже он.

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива

Овај млади научник сматра да је учествовање на једном оваквом такмичењу одлично искуство, како научно, тако и социјално. Поред тога што су имали прилике да стекну нека нова знања, упознали су много људи из свих крајева света.

9

Андреј највише времена за учење издваја за природне науке које га и највише занимају, попут хемије, биологије и физике. И поред свих школских обавеза, увек му остане времена за одмор и дружење. Поред Гимназије, он део свог слободног времена посвећује и музици јер је ученик средње музичке школе у којој свира виолину.

– Не жалим што сам поред науке одабрао и музику коју не схватам олако, али ми је у овом тренутку она само хоби. Виолину свирам за своју душу и диван је осећај произвести звуке за које сам мислио да се могу чути само на телевизији и концерту – додаје наш саговорник.

Након мале паузе од учења Андреја очекује нова школска година у којој ће уследити припреме за нову сезону такмичења. Његов план је да се у будућности посвети науци, а у наредном периоду ће одлучити да ли ће то бити хемија или медицина.

Јована Адамовић

Leave a comment