Увек дајем 100% себе

Он је најмлађи и петоструки државни првак. Једини је возач у историји српског аутомобилског спорта који је са само 20 година забележио четири победе у шампионату Европе – у Француској, Шпанији, Аустрији и Чешкој, а на прва два учешћа је поставио и рекорде стаза. Најмлађи је добитник награде Златна кацига у аутомобилизму, која се додељује возачу који је три пута заредом освојио национални шампионат. 2014. године ФИА га је сврстала међу 25 најмлађих најбољих возача Европе. Једини је представник Србије на европском шампионату на брдским стазама. Упознајте двадесетједногодишњег Николу Миљковића, тренутног лидера у шампионату Европе у ауто-спорту.

Тренутно си на лидерској позицији у шампионату Европе на брдским стазама. Како изгледа такмичити се са најбољим европским возачима и какве утиске носиш са европских стаза?

Велика је привилегија да се ја, као најмлађи возач који има само 21 годину, такмичим са најбољим европским возачима, као што су шампиони Шпаније, Португала, Француске, Италије, Аустрије, Немачке, Чешке, Пољске, Словачке, Румуније, Словеније… Поносан сам када постижем боља времена од њих, али и када сам лошији јер се увек трудим да научим. Европске стазе се у великој мери разликују од наших, што је и очекивано, будући да су оне више од 50 година укључене у шампионате, па је и организација такмичења, али и безбедност самих такмичара на максималном нивоу.

Какве емоције те обузимају док возиш трку и да ли се суочаваш и са неким страховима с обзиром да овај спорт може бити веома опасан?

Док возим трку, потпуно сам фокусиран на вожњу и у тим тренуцима мој мицубиши и ја смо један организам и трудимо се да чувамо један другог и да будемо што бољи. То је најлепши и најбржи ауто који ме никад досад није изневерио, а ни ја њега. Немам класичан страх, ваљда сам се навикао на брзину.

NM Portugal 2016 EHCC (3)
Фото: Приватна архива

Велики број награда је већ иза тебе. Шта оне симболишу и какву причу причају?

Награде представљају круну нашег заједничког рада и труда и могу рећи да је све што сам постигао успех и моје породице, која ми помаже и увек је уз мене. Поред честих победа научио сам и нешто друго, а то је да се носим и са поразима који су саставни део сваког спорта. Лако је бити јак у победама, али много је битније остати чврст када дођу неуспеси.

Како изгледају тренинзи и на који начин се припремаш за трке?

Као и у сваком спорту, и овде су тренинзи значајни за успех. Већи број пролазака стазом коју возимо омогућава ми већу сигурност у току вожње и постизање веће брзине. С обзиром да протекле две године учествујем на брдском шампионату Европе ЕХЦЦ, обично пре сваког такмичења одлазимо на трасу стазе која се вози и трудим се да пређем што више километара на њој. То су стазе са много кривина и сваки пролаз стазом ми помаже да их боље меморишем.

NM Španija EHCC 2016 (26)
Tempo Racing Team / Фото: Миљана Ристовић

Колико је, са једне стране, важан труд и таленат, а колико, са друге, добар аутомобил? Шта је важније?

Аутомобилизам је  технички спорт, што значи да је основно за добар резултат да техника буде максимално припремљена. Без овог предуслова не може се показати таленат било ког возача, али, наравно, таленат се не може исказати ни без уложеног рада и тренинга. Ипак, да би постао најуспешнији аутомобилиста, као и у сваком спорту, неопходно је да се посветиш и да даш све од себе, да држиш фокус. Ни подршка не сме изостајати.

Која је најузбудљивија трка у твојој досадашњој каријери?

У протеклих  пет година било је много невероватно узбудљивих трка, а  поготово ове године када у шампионату Европе имам велик број изузетно квалитетних противника, који су углавном шампиони својих земаља или чак бивши шампиони Европе. Мислим да је најузбудљивија била трка у југићима на аеродрому у Батајници, када сам победио и постао најмлађи шампион Србије у аутомобилизму свих времена.

foto by Július Salzer
Са трке у Словачкој / Фото: Julius Salzer

Ко је Никола Миљковић за десет година?

Тешко је имати јасне планове када много тога утиче на даље одвијање целе ситуације, а у великој мери и финансије. Надам се да ћемо и кроз 10 година учествовати на разним такмичењима са јаком конкуренцијом, да Србији и из ових дисциплина донесемо још неке шампионске титуле Европе, а можда једног дана и света. Снови су једно, стварност друго, али увек се трудим да позитивно размишљам и да се надам најбољем. Ко код буде био Никола Миљковић, сигурно је да ће бити неко ко је дао 100% себе.

Сања Ђукић

Leave a comment