Само упорно и нема одустајања!

Ако вас интересују теме као што су како пропутовати цео свет бесплатно и на који начин зарађивати новац на интернету, онда вам је наша данашња саговорница без сваке сумње добро позната – Јована Миљановић.

Јована је двадесетшестогодишња Београђанка која је након две године студија на Факултету организационих наука добила стипендију за студије у Америци и тада све почиње.

– Док се нисам упознала са начином школовања било је помало тешко, али врло брзо сам стекла увид у културолошке разлике и навикла се. Одушевило ме је што су ми предавања одржавали најпознатији светски професори и највећи стручњаци из области маркетинга. Тамошњи студенти имају праксе у компанијама што је идеална прилика да се стечено знање практично употреби, што сам и сама искусила – започиње причу Јована.

Међутим, живот је за њу имао мало другачије планове од тога да се задржи у Америци дуже времена. Вешта у писању, Јована је убрзо покренула свој блог, а у јануару 2013. је Израелска амбасада бира за једну од пет блогера који ће представљати Србију у Израелу, након чега награде настављају да се нижу: Austrian Airlines Global Blogger Challenge, Montenegro Tourism Organization Oficial Blogger, SPARK.me Conference Official Blogger, CCBNA Blogger. Јована је такође добитница награде Града Београда за организацију Ш.У.Н. Д. АРТ фестивала за 2013. годину, као и инвестиције компаније DP World за покретање мобилне апликације, у вредности од 30.000 долара.

Захваљујући награди која је подразумевала 80.000 миља бесплатног путовања, Јована је планету пропутовала „све до последње миље“. Најбољи утисак на њу је оставила Америка због свих могућности које пружа студентима који желе да се истакну радом и трудом.

– Морам признати да сам се у Емиратима и Великој Британији осећала као странкиња, али сам зато у Њујорку била свој на своме. Живот на плажи на Кипру је такође био предиван – прича ова млада светска путница.

Фото: Фејсбук профил Јоване Миљановић
Фото: Фејсбук профил Јоване Миљановић

Данас се бави маркетингом у технолошким startup компанијама, уређује две рубрике у Космополитену и води блог на ком дели савете о послу и бесплатним путовањима из сопственог искуства. Каже да се се угледа на оне који то раде боље од ње и да је најбитније схватити да живот никог не чека.

– Док ти гледаш серију и лакираш нокте, неко ради пуном паром да стигне баш тамо где си и ти пошао, зато се покрени! Мислим да се не може очекивати да се чудо деси преко ноћи, али временом све дође на своје место. Битно је да ти није непријатно да поставиш питања и да будеш свестан да то што је неко тренутно успешнији од тебе, не значи да је и паметнији, вреднији или бољи. Зато све што не знаш, питај! Само упорно, без кукања и нема одустајања – поручује Јована.

Сузана Марјановић

Leave a comment