Садашњост је дар који нам је поклоњен

Свакодневни ужурбани ритам нам често не оставља довољно времена за одмор, па једва чекамо ноћ како бисмо уснули у сан и тиме напунили батерије за сутра. И поред свих обавеза, сваког дана морамо одвојити време за одмор како бисмо употпунили нашу срећу. Одмор је неопходан и треба га узети за озбиљно, како због физичког, тако и због психичког здравља. Звучим сада попут наших мама, али у овим годинама полако разумемо да су скоро увек и биле у праву.

Знам да се многи студенти одмарају помоћу савршене кафе и разговора са најбољим пријатељем, или пак у миру и тишини, само они и омиљена кафа. Добра књига или филм често послуже за опуштање и привремено искључивање из свакодневнице (уколико је филм стварно добар). Психолози често говоре како је дисање уско повезано са нашим емотивним и менталним стањем и како шетња природом по сунчаном дану увек може позитивно утицати на човека. Поред тога често се спомиње и свакодневна активност, као и добар сан, али понекад је за одмор или опуштање потребна само вољена особа која нас часком учини срећним и одморним. Шетња са драгом особом, држање за руку, сладолед, лубеница, сунчање или коцкица чоколаде, све су то ситнице без којих многи дани не би били савршени такви какви јесу.

photo-1441448770220-76743f9e6af6

Када бисмо добро размислили, схватили бисмо да је за срећу заиста потребно мало и да су ствари које су нас чиниле најсрећнијим најчешће биле ситнице. Загрљај, поглед, писмо, храна или можда само једно „извини“, „хвала“ или „изволи“. Сви добро знамо да када смо добро расположени, односно психички одморни, заборављамо на умор и проблеме, барем на неко кратко време. Учинимо себи услугу и на овом распусту променимо ствари које нам сметају код себе. И оно најважније, упознајмо себе, јер ћемо тако најбоље знати шта је оно што је за нас најбоље у сваком тренутку.

unsplesh

К. Омац је рекао: „Прошлост је историја, будућност је тајна, а садашњост је дар који нам је поклоњен. Зато се садашње време и зове презент.“ Искористите паметно своје време, будите вредни, а у време паузе и одмора своју дозу среће појачајте понеком ситницом званом „љубав“.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: unsplash.com

Leave a comment