Студенти вредни и преко лета

Млади широм Србије током лета обављају сезонске послове како би самостално зарадили одређени новац. Мотиви су различити, а зарађен новац се најчешће улаже у школовање, летовање или представља додатни џепарац. Висина дневнице зависи од одабраног посла, а најтраженији су конобари, шанкери, грађевинци, радници у магацинима.

Послодавци захтевају искуство приликом обављања одређених послова, али има и оних где искуство није неопходно, као што су послови у хотелима којима су стално потребни помоћни радници,  собарице, помоћници у кухињи и хостесе. У Новом Саду, велику прилику за зараду представља Егзит, манифестација на којој се дневно може зарадити од 25 до 60 евра. Будући да је наша земља богата у погледу пољопривредних добара, млади се неретко одлучују и за рад на пољу, брање воћа и поврћа у оближњим местима.

Ипак, и поред широке понуде послова у нашој земљи, знатан број студената одлази „преко баре“, жељни авантуре и зараде. За три до четири  месеца, колико траје пауза на факултету, зараде и до 14000 долара. Интересовање је велико, али је неопходно испуњавати одређене услове. У обзир долазе редовни студенти, најчешће након завршене друге или треће године студија.

Причали смо са студентима који лето проводе радно и ово су њихова искуства.

Дејан Шарић, 25, ради на достави хране

Иако никад нисам имао притисак да радим, увек сам то желео, па сам тако још од распуста између 2. и 3. разреда средње школе повремено или стално ангажован на разним пословима, а тренутно на достави хране. Овај посао сам нашао на интернету и задовољан сам њиме, што због прилике да зарадим и на тај начим олакшам својим родитељима, што због кондиције, будући да ми је превозно средство бицикл. Да би радио на достави хране, потребно је да будеш одговоран и љубазан, али и брз и добро организован у гужви и посебно пажљив у саобраћају. Ипак, морам признати да је понекад стрпљење главна особина коју мораш да поседујеш. У сваком случају, о ком год послу да је реч, сматрам да је добро за младе да се ангажују како би стекли радне навике и увидели шта их чека у животу. Лично се трудим да радим неки посао током целе године, не само у летњем периоду.

2015-03-Life-of-Pix-free-stock-photos-food-fries-street-food-sauce-forks-cornet-BXL-Sarah-Babineau

Сања Пјевчевић, 23, ради у маркету

На идеју о запослењу сам дошла јер сам желела да останем да живим у Новом Саду и преко лета, али и да доживим ново искуство. На интернету сам на неколико сајтова пронашла разне огласе за посао. Углавном су то били маркети, бутици и кафићи. Изненадило ме је то што су многи тражили студенте и искуство им није било толико битно. То сматрам великим плусом јер се даје прилика младим људима да се запосле и зараде. Ја сам се одлучила за трговину, а осим у маркету, радим и као испомоћ у једном бутику. У проналаску ми је помогла студентска задруга и њеним радом сам веома задовољна, баш као и са људима са којима радим јер су веома стрпљиви, преносе своје знање и искуство без икаквих устручавања и расположени су да сарађују са студентима.

photo-1445205170230-053b83016050

Радивоје Вуловић, 22,  ради као конобар

Изабрао сам овај посао јер ми добро иде, а оно што зарадим ћу потрошити на летовању са друштвом. Посао сам добио по препоруци пријатеља и ово је већ друга година како током сезоне радим у кафићу. Умора има, али знам због чега радим. Диван је осећај када зарадите сопствени новац, знајући да тиме доста олакшавате и својим родитељима. Посао конобара захтева концентрацију, пријатан однос са гостима који посећују кафић уз обавезан осмех. Сваки дан је другачији од претходног,  имам леп однос са колегама уз које дан још брже прође. Мислим да се радне навике стичу док смо млађи и да се ниједног посла не треба стидети, уколико га обављамо најбоље што умемо.

photo-1461988366670-48e401bafb0a

Маја Бумбић, 20, ради као промотерка

Млади треба да искористе слободно време током лета за одабир сезонског посла јер се тако стварају радне навике и поставља темељ независности од родитеља. Промоција производа у продајним и угоститељским објектима не изискује велики напор, а позитивна страна овог посла је мноштво нових познанстава. Задовољна сам послом у промотерској агенцији и сигурно ћу га радити и следеће лето.

Фото: picjumbo-com

Теодора Ћурчић, 21, преко програма Work and Travel ради у САД-у

Ове године сам се поново пријавила јер сматрам да је ово најбоља, а уједно и једина шанса да проведем толико времена у другој држави, на другом крају света. Свако ко је био на овом програму зна да се ради пуно, посвећени смо послу, а одлазак на плажу и обилазак града представља само мали део нашег дана. Ове недеље сам имала само једно слободно поподне, а понедељком и четвртком радим од  седам  до једанаест увече без паузе. Имам супер колеге које ми у некој мери олакшавају посао, али мислим да ко није био овде, не може да схвати колико се ради. Позитивна страна је што овде изградиш пријатељства за цео живот, осамосталиш се, издржаваш саму себе, водиш бригу о сваком рачуну у банци. Захваљујући одличном познавању енглеског језика, тренутно радим на рецепцији хотела и на улазу у забавни парк у оквиру истог комплекса, одговарам на мејлове, разговарам са људима, вршим пријаву и одјаву гостију. Након завршеног посла, имам могућност да посетим сва она места која су се некада чинила тако недостижним.

 

Јелена Драпић

Фото: freeimages

Leave a comment