Миодраг Самарџић, млади уметник из Шапца, после средње школе уметничких заната дипломира на Факултету ликовних уметности у Београду и након тога наставља да ствара изузетна уметничка дела. Свестраност овог младог човека, а озбиљног уметника, вајара пре свега,  схватите када погледате захтевне скулптуре које је израдио и аналогне фотографије које је његово уметничко око забележило. Награђиван је више пута: награда Врта добре наде за скулптуру Јежа која је сада у музеју Цептер у Београду, награда општине Савски венац за скулптуру у дрвету 2013. и 2014. године; више пута je награђиван за скулптуру у дрвету на Факултету ликовних уметности у Београду.

Када си направио прво уметничко дело?

Не знам да ли сам направио и не знам да ли ћу икад направити уметничко дело. Сваки рад мора да прође тест времена, а да би се неки рад прогласио за уметничко дело, потребно је много времена.

Који су материјали и мотиви који домирају у твом раду?

Материјали које користим у свом раду су углавном природни – дрво, гвожђе, восак. Мотиви су такође разни; то су, у ствари моје фасцинације које преводим у скулптуру или то бар покушавам. Некад су то животиње, некад органске форме, а некад су то неке небитне ствари које нас окружују, а које мене фасцинирају  и у којима проналазим инспирацију.

fotka miodrag - Copy

Колико је времена потребно и какве вештине захтева  израда једне скулптуре?

Време је релативно у том смислу. Неки се радови ураде у једном даху, а неки се могу радити годинама и чак никада да се не заврше. Знања, вештине, способности,  зависе од човека до човека. Ја се трудим да све радим сам и да директно све претварам у материјал. Онај ко ради са различитим материјалима, треба да има велико знање и занатске вештине уколико  жели да ради самостално.

Колико је битан таленат, љубав према уметности, а колико је значајно стално усавршавање и рад?

Таленат је битан, али није пресудан. Сматрам да иза сваке скулптуре мора да постоји огромна количина рада и труда. Битно је да млад уметник стално ради јер сталан рад на слици, графици или, у мом случају, на скулптури, значи и константно усавршавање и надограђујивање. Наравно, јако је битно да човек ради оно што воли, јер је покретач заправо љубав према уметности. Исто тако, битна је и подршка породице и спремност уметника на борбу. Уметност узвраћа на разне начине – кроз њу најпре можете створити, а онда и видети и доживети свет какав желите.

Сузана Марјановић

Leave a comment