Три добитника Нобелове награде и бројни професори са престижног Универзитета Харвард једногласно су оценили да рад нашег генијалца Филипа Бошковића (20) заслужује највеће признање. Овај талентовани студент треће године Биолошког факултета у Београду освојио је престижну награду Stephen Kuffler. која је највеће признање које научник тих година може да добије.

Награду Stephen W. Kuffler додељује Мађарска академија наука уз финансијску подршку Европске комисије за најбољи оригинални истраживачки пројекат студената основних и мастерских студија са подручја Централне и Источне Европе из области „life science” и медицине.

Филип је награђен за пројекат који је за циљ имао испитивање интеракција јоноизмењених форми зеолита типа А са ДНК молекулима, карактеризацију процеса и испитивање термодинамичких параметара и кинетичких механизама, као и примену резултата у молекуларно-биолошким методама.

Filip1_1000x0
Фото: Приватна архива

Почео је да се бави овом темом док је још био у средњој школи и без иједног уложеног динара, користећи опрему лабораторије Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, постигао је толико добре резултате да је комисија месецима разгледала пријављене радове и решила баш њега да награди. Комисију су, између осталих, чинила три добитника Нобелове награде, професори са Харварда и чланови Америчке академије наука.

– Ово је пре свега велики подстрек, јер награда подразумева 800.000 форинти, или око 2.000 евра, а то је новац који мора бити уложен у даљи развој пројекта и тиме ћу се бавити наредних годину дана. Уједно је ово и велика част, јер је реч о заиста престижној награди која је за наш ниво нешто најближе Нобеловој награди – каже млади научник.

Филип сада планира да путује, а кад се врати одмах се враћа даљем раду. Планира да заврши студије овде, па да мастер упише у иностранству, а на питање да ли би волео да каријеру једног дана настави у Србији одговара потврдно.

– Став људи у Србији је такав да сви кукају како нема пара, а ево ја сам успео на основу истраживања да добијем два патента и постигнем све ово без уложеног новца. Дакле, може се, само је потребно да људи уложе труд и да имају жељу. Ипак, једина ствар због које можда не бих остајао овде јесте генерално став према науци – закључује Филип.

Извор: 24 сата

Leave a comment