Global Village: Млади из 19 светских земаља представили своје културе Новосађанима

Највећи Global Village досад у Новом Саду одржан је јуче у ТЦ БИГ у организацији AIESEC-а. Млади волонтери из чак 19 земаља представили су Новосађанима своју културу, обичаје и гастрономске специјалитете.

Да младост не познаје границе, доказује и 30 волонтера из 19 различитих држава који током лета волонтирају у Новом Саду. Тајана Полимац, потпредседница за екстерне односе AIESEC-а, објашњава да су волонтери ангажовани на два пројекта који утичу на подизање свести о ксенофобији и социјалној бризи.

– Први пројекат је интернационално забавиште где деца, како у државним, тако и у приватним вртићима, упознају различите културе одмалена, чиме се утиче на уклањање ксенофобије. Други је везан за социјалну бригу и у оквиру њега наши волонтери у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ и невладиној организацији „МНРО“ помажу у раду са особама са посебним потребама – каже Татјана и додаје да је Глобално село прави пример оних вредности за које се сам AIESEC од почетка залаже, а то су отвореност ка свим људима без обзира на порекло, језик, веру, нацију или боју коже.

10983-6

Заинтересовани посетиоци јуче су могли да упознају различите културе и уживају у обичајима, храни и укусима из Русије, Украјине, Омана, Мексико Ситија, Естоније, Пољске, Египта, Француске, Азербејџана и других представљених држава. Циљ оваквих догађаја је да се уклоне географске баријере и да се подигне свест о толеранцији и поштовању различитости, као и да се представе сличности и повезаности између више култура.

Фото: mojnovisad.com/ Александар Јовановић

Leave a comment