Доњи Милановац, смештен на десној обали Дунава, подсетник је богатства испреплетености природних лепота и историјских знаменитости. Од 2015. године овај предео богатији је и за фестивал који носи назив Danube Fun Fest. Оснивач фестивала – двадесетшестогодишњи Петар Јовановић, вођен идејом да доведе свет у свој град, осмислио је и спровео програм и активности које обећавају свим посетиоцима забаву и дуготрајне успомене. Фестивал се одржава у периоду од 9. до 14. августа, а Петар нам је открио коју визију има за фестивал, али и у чему је посебност Danube Fun Fest-а.

Danube Fun Fest је први пут одржан прошле године и прошао је запажено, што потврђује и његов међународни карактер. Са којим циљем је основан?

Danube Fun Fest је основан са идејом да размрда и пробуди Доњи Милановац, али и источну Србију. Желели смо да доведемо што више људи и покажемо шта све имамо од природе и културно-историјских знаменитости. Мишљења смо да би манифестација оваквог карактера могла бити најбржи покретач туризма у овом крају. Један од главних циљева, такође, био нам је ангажовање младих, волонтеризам, активизам, те је читава организација и пала на младе.

Зашто је битно код младих развијати свест о значају волонтеризма и активизма?

Млади кроз активизам стичу радне навике, а кроз волонтеризам схватају праве вредности, тј. да није све у новцу. Такође, веома је битно осетити друштвену одговорност и допринети локалној заједници. Кроз набројане активности млади много добијају и дефинитивно постају бољи људи.

04

Danube Fun Fest поседује спортски, едукативни и забаван карактер. Колики је изазов представљало проналажење праве мере такве комбинације?

Та комбинација је, заправо, одговор на питање које смо себи поставили: „Шта ми, млади, волимо?“ С обзиром на то да само млади и учествују у организацији фестивала, одговор се сам наметнуо и дао нам концепт фестивала који смо са задовољством спровели – а то су спорт, едукација и забава.

Зашто је значајно улагати у младе?

Млади људи у себи носе креативност, енергију и свежину у приступу, што је друштву и те како потребно. Наш циљ је да их кроз спорт, савете и неформално образовање оплеменимо и усмеримо. Сматрам да млади нису ни свесни колику моћ у себи носе, стога је на нама да их у то уверимо.

30

Судећи по називу, Дунав је заштитни знак фестивала. У којој мери су географски положај и културно-историјски значај Доњег Милановца и непосредне околине имали удела у његовом успеху?

Свакако да је то доста допринело популарности фестивала. Имам утисак као да смо дуго крили од осталих где се налазимо и шта све имамо да понудимо, тако да би потенцијал који наш град садржи тек требало да дође до изражаја у будућности.

Незанемарљив део посетилаца били су гости из иностранства. Шта је оно највредније што им фестивал нуди и што га издваја од осталих у Србији?

Дефинитивно већ помињан програм, али и локација. Доњи Милановац је место са свега 3000 становника, тако да се сваком посвети пажња. Нико ко дође на фестивал није само један од многих, већ се свако осећа као код куће и увек се враћа. Такође, амбијент је фантастичан, јер се све активности обављају на самој обали Дунава, прелепој градској плажи, дунавском кеју и сјајним видицима изнад Милановца.

Где видиш Danube Fun Fest за пет година?

Припрема овогодишњег фестивала је текла лакше од прошлогодишње, јер смо већ прошли ватрено крштење где нисмо знали шта нас све очекује. Надам се да ће у блиској будућности сви квалитети које сам поменуо још више доћи до изражаја, а број заинтересованих посетилаца који желе да са нама уживају у бајци на обали Дунава бити све већи.

Станислава Анђелковић

Фото: Danube Fun Fest

Leave a comment