Рођен је у Новом Саду пре 27 година. Школовао се у Швајцарској, Енглеској и Шпанији, а данас је стручњак у дигиталном и веб-маркетингу. Осим овога, изузетним га чини пројекат који је покренуо, а који помаже свакоме од нас. Упознајте Ивана Бркљача, суоснивача Арбо пројекта, који би се најједноставије могао описати као једна наруквица – једно дрво. За сваку купљену Арбо наруквицу, засади се по једно дрво и на тај начин доприноси се очувању животне средине.

Одакле потиче идеја за Арбо наруквице?

Идеја се родила када сам са пријатељима био у посети другу из Кладова, месту које је страдало у поплавама. Место Текија које је надомак Кладова је најгоре прошло. Ту се читаво једно брдо сручило на село, цео један део планине је остао огољен и тако је све почело. Уложено је пуно труда и рада. Било нам је потребно 5 месеци да направимо производ, нађемо добављаче и покренемо кампању.

Шта је то што овај  пројекат  чини јединственим и успешним?

Много људи на свету бори се на свој начин да помогне неком угроженом слоју људи или се бори против неког проблема. Оно што ја највише волим код нашег пројекта је што садњом дрвећа помажемо свима, без изузетка. Свако засађено дрво значи чистији ваздух и успоравање процеса глобалног загревања. А тај позитиван ефекат не бира етничку, расну, националну или било какву другу групу.

IMG_8286

Колико је дрвећа досад засађено и у којим крајевима?

Засад смо засадили нешто испод 2000 дрвета на 3 локације: Текија, планина Цер и источна Кхаси брда у Индији. Свака купљена наруквица има свој код који када се унесе на наш веб-сајт, прочита се где је тачно дрво засађено, а ако се ради о поклону, може се оставити и порука.

Како се одабира врста дрвета које ће бити посађено?

Увек у сарадњи са локалном заједницом која познаје локални екосистем, флору и фауну. У околини Текије сађен је граб јер је он аутохтона сорта у националном парку Ђердап, док је на Церу сађено багрење.

Зашто је битно да природи понекад и поклањамо?

Из практичних разлога треба да чувамо природу јер угрозимо ли је, угрожавамо не само сопствени квалитет живота, већ и саму егзистенцију. А што се тиче другог, духовног разлога, постоји неки магичан осећај када знаш да си урадио нешто добро за себе и за своју заједницу, кад знаш да ће испод тог дрвета, за 20 година, постојати неки хлад, где ће нека жива бића живети. Мени тај осећај да нешто што си ти урадио може да надживи и тебе самог, даје посебну сврху постојања.

Screen Shot 2015-10-15 at 18.24.34

На који начин заинтересовани могу да купе наруквице?

Најједноставније је да нас контактирају путем наше Фејсбук странице, а цена је приступачна: 1000 динара за купце из Србије и 12 долара за купце из иностранства.

Који су даљи планови?

План је да проширимо портфолио производа. Идеја је да кренемо са производњом мајица. За сваку купљену мајицу могли бисмо да засадимо пет, можда чак и десет дрвета, зависи од калкулације, тако да је то неки даљи циљ aрбо приче.

И за крај, која је твоја порука када је у питању брига за будућност планете?

Моја порука је да бринути за планету није тешко, а оно што је многима у Србији битно, није скупо. Захтева само мало образовања. Минијатурне ствари, као што је рециклажа или обазривост приликом одлагања отпада, могу пуно да значе. Саветујем свакоме ко прочита овај интервју  да се посвети образовању како може да допринесе очувању планете – јер само једну је имамо.

Сузана Марјановић

Leave a comment