Књиге обликоване маштом и емоцијама

Креативност се испољава на много начина, а један од њих је умеће да се удахне свежина  многим, наизглед обичним стварима. Примера ради, на помен речи књига у глави се најчешће јави усађена слика особе која чита књигу. Међутим, у свету двадесетшестогодишњег Николе Петровића, књига поприма нов облик, али и значење, и постаје наш омиљени детаљ.

Никола је студент медицине који у слободно време ужива у прављењу декоративних књига, које су одличан избор ако желите да поклоните несвакидашњи поклон или да себе обрадујете интересантним украсом. Идеја је, како каже, настала сасвим случајно, из намере да своју девојку изненади уникатним поклоном.

Са циљем да девојци поклоним нешто необично, наишао сам на сајт који се бави занимљивом вештином савијања папира, коју сам одмах одлучио да испробам. Након доста труда и непроспаваних ноћи, успео сам, а девојка је била у неверици да сам без ичије помоћи декорисао књигу. Њена срећа због украсне књиге ме подстакла на то да направим још таквих поклона, не бих ли обрадовао и друге људе, открива нам Никола и додаје да досадашње похвале указују на успех у његовој намери.

papirus 4

Он наглашава да први корак у стварању једне украсне књиге представља рађање идеје  код особе која је поклања. Након избора модела, следи скицирање шаблона, затим одабир књиге и  њено обликовање, што укупно траје неколико дана. Осим стрпљења и издвојеног  времена, наш саговорник указује и на важност прецизности у изради.

Уз помоћ интернета, успео сам релативно брзо да овладам овом лепом вештином. Међутим, у којој мери ће књига испасти посебна, зависи од нечијег стрпљења и ‘оштрог ока’. Mилиметарска прецизност је обавезна, јер сасвим мало одступање од шаблона може да упропасти цео рад и не пружи утисак који треба. Поносан сам на чињеницу да сам из првог покушаја успео и да досад ниједна књига није бачена“, истиче Никола.

papirus 1

Заљубљени парови често се одлучују за овај вид поклона због његове уникатности и трајне успомене, тако да су најчешће украсне књиге са иницијалима и срцем. Обликовање имена и датума такође представља тежњу да се овековечи неки значајан тренутак у животу.

Најинтересантнији облик који сам направио је виолински кључ који, иако ме намучио, сада лепо украшава клавир другарице којој је намењен. Увек гласам за поклон који носи одређено значење и поруку.  Тиме показујемо да нам је стало до особе којој га поклањамо. Уверен сам да ниједна машина не може направити оно што може људска рука када се у то уткају емоције, машта и посвећеност“, закључује Никола.

papirus

Николине украсне књиге можете разгледати на Фејсбук страници Poklonshop Papirus, а да би вас уверио у квалитет онога што ради, за читаоце  је припремио и  пар украсних књига у облику срца. Све што треба да урадите је да лајкујете нашу Фејсбук страницу, на њој пронађете објаву овог текста и шерујете га и на крају оставите коментар испод наше објаве. Добитнике извлачимо у понедељак после 21 сат.

Станислава Анђелковић

Leave a comment