Један од пројеката археолошких ископавања који се спроводи у близини Кикинде окупио је 18 студената археологије са универзитета у Кардифу и Даблину, као и са Београдског универзитета.

Студенти археологије са даблинског и кардифског универзитета већ трећу годину врше ископавања на локалитету Иђош – Градиште код Кикинде и са колегама из Београда похађају Летњу школу археологије, пројекат Народног музеја Кикинда.

„Студенти имају и другу врсту обуке. Дакле, осим теренског рада, они имају свакодневна предавања из археологије на којим уче како се обрађује и пере керамика, односно пролазе кроз комплетан археолошки процес обраде материјала који се пронађе на терену“, каже Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

arheologija-1---martin-martinov_660x330
Фото: РТВ (Мартин Мартинов)

Ископавања која се врше на локалитету Иђош – Градиште од великог су значаја за државу. Садрже трагове живота из старијег, средњег и позног неолита. Прошле године урађена су геомагнетна снимања на простору од једног и по хектара, када је детаљније откривено читаво насеље на овом подручју.

„Веома сам задовољан боравком у Србији. Време је прелепо и можемо много тога да научимо боравећи у летњој школи археологије“, истакао је Чарли Кроган са Универзитета у Кардифу.

У Народном музеју у Кикинди планирају да следеће и наредних година летњу школу археологије посете и студенти из региона и да ископина Градиште буде један од препознатљивих локалитета где студенти имају веома квалитетну праксу.

Извор: РТВ

Leave a comment