Регионални сајам омладинског туризма „Opens Youth Fair 2016” свечано је отворен јуче у Градској кући у Новом Саду.

Сајам је ове године окупио рекордан број излагача из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Мађарске, Румуније и Србије, а трајаће још данас као увод у овогодишње издање Егзит фестивала. У оквиру Сајма на Тргу слободе представљају се невладине, туристичке и спортске организације, а сви који дођу на сајам могу да се информишу о томе како да постану учесници занимљивих пројеката који промовишу најатрактивније дестинације.

EMP_8744

Отварању сајма присуствовао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је рекао да су претходних година интензивно промовисали Нови Сад, како кроз регионални сајам омладинског туризма, тако и кроз пружање шансе младима да воде Град Нови Сад ка титули за Омладинску престоницу Европе.

„Нови Сад је и те како први град који је пружио шансу младима да овде раде, да започну свој посао и да крену са сопственим бизнисом, да виде Нови Сад као град прве шансе. Нови Сад који је препустио младима да носе кандидатуру за Европску престоницу младих, а та кандидатура је кренула управо из овог омладинског сајма туризма“, рекао је Вучевић и закључио да је Регионални сајам омладинског туризма прича која расте из године у годину и да је све квалитетнији сајам који има све бољу садржину и шири контекст.

EMP_8688

Присутнима су се на свечаности, поред градоначелника, обратили и оснивач Егзит фестивала Душан Ковачевић, директор Туристичке организације Града Новог Сада Бранислав Кнежевић и координатор „OPENS-а” Вукашин Гроздановић, а званично, „OPENS Youth Fair 2016″ отворила је Снежана Клашња, помоћницa министра омладине и спорта Републике Србије за сектор омладине.

EMP_8718

Координатор „OPENS-а” Вукашин Гроздановић изјавио је како сви заједно можемо постићи да Нови Сад буде много боље место за живот.

„Млади су данас преузели одговорност и рекли да желе сами да воде тај процес и да желе да буду питани и да могу да кажу оно што мисле, јер имају добре ствари да кажу, ствари без којих не би било овако како је данас. Резултати кажу да у Новом Саду сада имамо више од 100 организација које су се окупиле у „OPENS-у”, а подржава нас Министарство омладине и спорта, Универзитет у Новом Саду и многе међународне институције и организације. Радимо и на проблемима изнутра и покушавамо да унапредимо омладинску политику“,  рекао је Гроздановић.

EMP_8708Регионални сајам омладинског туризма је и ове године у знаку кандидатуре Новог Сада за Омладинску престоницу Европе 2019. године, па ће тим поводом данас бити одржана конференција „Novi Sad Opening Doors”.

EMP_8739Посетиоци и данас од 18 до 22 часа могу да уживају у разноврсним бесплатним садржајима на Тргу слободе, а за забаву у вечерњим сатима задужени су Frame Orkestra и Artan Lili, док ће одличну завршницу приредити Дарко Рундек, који ће наступити заједно са виолинисткињом Исабел Катала, и мултиинструменталистом Душаном Дуцом Вранићем.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment