За вас смо овог пута издвојили неколико апликација које можете инсталирати на свом паметном телефону, а од значајне су помоћи при свакодневном „менталном разгибавању“.

апликације
Размрдај вијуге уз помоћ ових апликација

Свакодневно коришћење мобилних телефона, како за комуникацију, тако и за забаву, не представља ништа ново у данашње доба развоја технологије и доступности информација. Међутим,  њихов потенцијал је много већи од тога. Често нам је, када смо у ситуацији у којој се од нас захтева већи ментални напор, потребна нека врста тренинга вијуга пре него ли успемо да постигнемо потпуну концентрацију.

А сад – разгибавање!

Lumosity.com je апликација развијена уз помоћ тима неуролога и програмера – наизглед можда неуобичајена комбинација, али са добро осмишљеном намером. Циљ је унапређење ваше способности памћења и пажње за детаље кроз разноразне забавне и неретко заразне мозгалице. Игра садржи делове специфично скројене за меморију, пажњу, решавање проблема и флексибилност размишљања. У свакој игри имате ограничено време у оквиру кога треба да решите задате задатке. Препоручује се коришћење једном дневно јер се бележе резултати на основу којих пратите напредак.

Two dots je крајње једноставна, али интересантна мозгалица. Циљ је да спојите две или више тачака истих боја хоризонталним или вертикалним путем. Постепено игра уноси нове елементе којима морате прилагодити стратегију. Врло брзо једноставност нестаје док логика и промишљеност преузимају ваше мисли. Уз минималистички дизајн ова игра вас може лепо забавити, али и развити начин размишљања и долажења до решења.

апликације
Могућности су неограничене – на теби је да одабереш

Four Letters je намењен онима који воле да састављају речи од задатих слова,  али нису толико сигурни у себе када се ради о речима у енглеском језику. Зашто не пробате апликацију која испуњава то интересовање на забаван начин? Реч чија су слова испремештена треба да препознате у одређеном року, а свака сређена реч вам продужава време. Фокус је на кратким речима, јер Four Letters, како јој и име каже, нуди речи од максимум четири слова, те вам може наизглед деловати једноставно, али како напредујете, игра је све тежа и брзо постаје изазов за надметање са самим собом. Ако сте љубитељ оваквих мозгалица, ова ће вас лепо забавити и успут проширити енглески вокабулар. Изненадићете се шта све можете научити уз помоћ само четири слова!

Speed Anatomy Quiz Да ли сте се запитали колико у ствари знате о свом телу? Кад би вас сада неко упитао где вам је тачно слезина и како изгледа, да ли бисте се снашли са одговором? Анатомија је једна од најобимнијих тема у медицини и преиспитивање градива може бити заморно, те вам ова апликација низом питања омогућава детаљно преслишавање. Брзи и прецизни одговори доносе додатне поене.

Прелазак из стања опуштености и растерећености ума у стање потпуне фокусираности и концентрације није лако постићи. Предложене апликације служе да вас припреме на тај прелаз, као и да одржавају мозак у форми, у ситуацијама када је то изводљиво.

 

Станислава Анђелковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment