Истрајност. Упорност. Храброст. Знање, труд и рад. Упознајте се са Малином Павловић, ученицом другог разреда Правно-биротехничке школе у Земуну.

Малина је слепа од рођења, али је то не спречава да крупним корацима граби ка остварењу својих жеља, које се, пре свега, тичу образовања. Малина не само да је основну школу завршила као ђак вуковац, већ је понела титулу и ђака генерације, као и дипломе са бројних такмичења на којима је остварила запажене резултате.  Побеђивала је на такмичењима у рецитовању и брзом читању, а међу наградама налази се и једна за освојено друго место на такмичењу из ликовног, као и медаље из атлетике.

За Радио Београд Малина је снимала драме које су захтевале изражајно читање, а есперанто учи већ шест година. У септембру прошле године била је једна од три представнице Србије на семинару за слепу и слабовиду децу, који је одржан на Кипру.

– На радионицама које су нам држали психолози причали смо о томе како смо прихватили то што не видимо, али и на који начин можемо превазићи проблеме са којима се сусрећемо у различитим ситуацијама – објашњава Малина.

13235978_1009896019099310_277530264_n

У слободно време Малина највише воли да чита и пише. Само на прошлом распусту одслушала је 23 аудио-књиге, тако да је одавно престала да броји укупан број одслушаних књига. Нада се да ће се до завршетка средње школе стећи услове да упише факултет, а оно што би ова вредна девојка желела да упише, јесте књижевност.

– Некако ми је лакше када пишем јер се тада налазим у неком свом свету. Пишем прозу и углавном су то тужне теме. Сањам о томе да једног дана објавим своју књигу – открива нам Малина и додаје да већ има много написаног материјала.

Као и сваки књигољубац, и Малина има омиљену књигу и омиљеног писца.

– Имам неколико омиљених писаца, али најдражи су ми Достојевски и Толстој. Осим њихових романа, веома ми се допадају и дела Халеда Хосеинија, а на првом месту је, наравно, „Ловац на змајеве“ у коме аутор описује живот Авганистанаца – каже Малина.

До студија књижевности Малини остаје још две године средње школе, за које не сумњамо да ће их успешно завршити. Желимо јој да сачува амбицију и снагу и једва чекамо да нам у руке дође Малинина прва књига.

Данијела Радовановић

Leave a comment