Олгини кишобрани увесељавају кишне дане

Олга Маравић је млада професорка ликовне културе која се бави сликањем и фотографијом. На својим сликама, за које бисмо могли рећи да припадају реализму, најчешће приказује мотиве плеса, кубанске културе, женске актове и женске портрете. Досад је имала неколико изложби, а осим тога, Олга је и организаторка бројних изложби дечјих радова. Управо од деце је и потекла идеја за необичну делатност – осликавање кишобрана.

– Добила сам у школи задатак да спремим нешто са ученицима за Дан школе. Пошто волим модне ревије, а не могу да направим ревију гардеробе, одлучила сам да ће то бити ревија уникатних кишобрана које ће деца осликати. Веома ми се допало како је то све испало, добила сам милион идеја и одлучила сам да наставим да осликавам кишобране и са свима поделим своје идеје – објашњава   Олга.

Процес осликавања кишобрана није једноставан, како каже Олга, због површине и облика кишобрана. Највише времена проведе смишљајући идеално решење цртежа који се мора савршено уклопити у облик кишобрана.

DSC_3997

– Када осмислим цртеж, долази осликавање посебним бојама које су отпорне на воду и са којима је веома лако радити. Како сам урадила преко 40 кишобрана, било је разних мотива. Најчешћи су били мотиви биљака, животиња, портрети познатих глумица као и мотиви архитектуре – истиче ова млада уметница и додаје да је једина порука коју носе њени кишобрани да ниједан сиви дан не мора бии сив, тмуран и суморан.

– Сваки пут када погледате горе и видите осликано оно што волите, биће вам много боље – каже она.

Осим сликарством, Олга се бави и фотографијом и то захваљујући салси коју плеше већ неко време.

– Почела сам да фотографишем моменте са часова и салса журки. Покушавала сам да ухватим  разне тренутке које већина људи не примећује у плесу, као што су емоције и боје. Покушавала сам  да ухватим покрет који је давао инспирацију да га поред фотографије оживим и кроз слику – истиче ова уметница.

Када смо је упитали на који начин је уметнички рад испуњава, добили смо врло  једноставан одговор – У сваком смислу. Он ми помаже ми да поделим са људима осећања, нешто што сам видела или нешто што сам научила. Сликање веома прија, јер се кроз рад опуштам, а што више радим, више учим и долазим до све више идеја. Највише ме испуњава када људима могу да покажем нешто што досад нису видели или нешто о чему

Када смо је упитали на који начин је уметнички рад испуњава, добили смо врло  једноставан одговор – У сваком смислу. Он ми помаже ми да поделим са људима осећања, нешто што сам видела или нешто што сам научила. Сликање веома прија, јер се кроз рад опуштам, а што више радим, више учим и долазим до све више идеја. Највише ме испуњава када људима могу да покажем нешто што досад нису видели или нешто о чему нису ни размишљали – закључује Олга.

Сузана Марјановић

Leave a comment