Банкарски киоск иновативно је решење за новчане уплате и исплате, који је осмислио и реализовао тим стручњака са Факултета техничких наука у Новом Саду у сарадњи са Credit Agricole банком. Он се налази у холу Машинског института у кампусу, а како бисмо сазнали нешто више о овом пројекту, разговарали смо са Александром Векићем, једним од чланова тима, који нам је на самом почетку објаснио откуд потреба за овим изумом.

– Тренутно је тренд  да се могућност платне услуге измести из платних филијала и да се тако учини доступнијом већем броју корисника на местима која су веома фреквентна. Имајући у виду све проблеме који коче овакав начин плаћања, дошли смо на идеју да развијемо банкарски киоск – решење које је доступно свима. Развој уређаја трајао је годину и по дана – објашњава Александар.

На банки киоску могуће је извршити уплате готовином или платном картицом било које банке, трансакције платног промета, пребацивање средстава са рачуна на рачун и друго. Није вам потребна уплатница, а у овој,  почетној фази, нема ни провизије. Као финални производ трансакције добијате и печатом оверену потврду о уплати. Тим који је идеју спровео у дело чине студенти, асистенти и професори, под руководством проф. др Стевана Станковског, који је и иницијатор идеје.

– То је група младих људи, ентузијаста, асистената, професора и студената. Ту су колеге са електронике, електротехнике и машинства, стручњаци из области економије, финансија, менаџмента, консултанти из банке – изјавио је Александар.

Marija Erdelji (4)

Овај пројекат је освојио прву награду за најбољу технолошку иновацију 2015. године у конкуренцији од преко 120 тимова из целе земље. Александар каже да ово такмичење чини пуно за науку ове земље јер младим талентима, којих је у Србији мнгого, даје разлог да остану у својој земљи.

– Препоручујем свима који имају идеју да се пријаве јер ће и самим учешћем много тога научити и сазнати. Мени је ово прозор у свет и унутрашња сатисфакција. Кроз овај пројекат упознао сам многе људе из земље и иностранства и сви они имају исту причу о успеху – вера и мотивација – рекао је Александар и додао да је најбитније пажљиво одабрати будуће занимање јер је само потпуна посвећеност гаранција за успех.

– Ако дате свој максимум, успех вас неће заобићи. Рад на себи треба да траје цео живот. Сваки пут који започнете, морате прећи. И не заборавите, студенти морају да схвате да су професори и асистенти ту у служби студената и да су ту за сва питања и подршку – закључује Александар.

 

 

текст: Данијела Шиловановић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment