Најзначајнији позоришни фестивал у нашој земљи и у региону, Стеријино позорје, одржава се од 26. маја до 2. јуна у Новом Саду под слоганом „Где су границе“. Фестивал ће отворити представа „Родољупци“ Јована Стерије Поповића у режији Андраша Урбана, а у такмичарском програму Стеријиног позорја очекује нас седам представа које су према суду жирија најбоље у региону.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић изјавио је како ће публика гледати сјајне представе које је изабрала селекторка Марина Миливојевић Мађарев.

– Мислим да ће Стеријино позорје од 26. маја до 2. јуна опет показати да позоришна уметност на овим просторима јесте једна од темељних вредности наше културе и да су позоришни уметници креативно витални, те да заиста имамо чиме да се поносимо – рекао је Радоњић.

Селекторка Марина Миливојевић Мађарев ове је године погледала 110 представа од којих је седам изабрано за престижно позоришно такмичење. Једна од њих је представа „Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали“ Тање Шљивар, у режији Мирјане Карановић и изведби Босанског народног позоришта из Зенице, као и „Родољупци“ Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана и изведби Народног позоришта из Београда. Селекцију чине и „Хроми идеали“ по тексту Милутина Ускоковића, а у режији Златка Свибена и извођењу Народног позоришта из Ужица, затим „Едеш Ана“, по мотивима истоимене приче Дежеа Костолањија коју изводи Народно позориште Суботица и „Пијани“  Ивана Вирипајева, у режији Бориса Лијешевића и изведби Атељеа 212. Учествује и „Виолиниста на крову“ у режији Атиле Береша, а ову представу изводи Српско народно позориште и Новосадско позориште (Ujvidéki Színház) из Новог Сада. У селекцији Кругови играће се представе „Фазанов плес“, по тексту и у режији Бела Пинтера и извођењу његове трупе из Будимпеште, као и „Брашно у венама“ Игора Штикса, а у режији Бориса Лијешевића и изведби Сарајевског ратног театра и Сцене МЕСС из Сарајева.

slider-01e

Током трајања фестивала биће отворена изложба фотографија фоторепортера Бранислава Лучића под називом „Деценија са позориштем“. Беседу на отварању овогодишњег Стеријиног позорја одржаће глумица и вишеструка добитница Стеријине награде Анита Манчић, а важан гост овогодишњег Позорја биће помоћник директора Националног позоришта Шкотске Сајмон Шарки. Фестивал ће трајати осам дана, а Позорје младих три дана. У част награђених биће одиграна представа „Нечисте силе“ Љубише Вићановића у режији Богдана Јанковића и у изведби Народног позоришта из Ужица.

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment