Академско позориште Промена је позориште студената Драмског департмана Академије уметности у Новом Саду. Позориште има сталан репертоар испитних представа, представа мастерских пројеката и представа самосталних студентских пројеката. Председник Уметничког друштва студената Драмског департмана Академије уметности, а уједно и успешан студент глуме, млади Вукашин Ранђеловић, за Омладинске новине открива шта је оно што је њега привукло глуми и који је циљ Позоришта Промена.

Откуд жеља да се бавиш глумом?

Глумом сам почео да се бавим у драмској секцији у основној школи са осам година. Старији брат је свирао виолину, па сам по инерцији и ја, али увек сам се после часова виолине задржаваo да посматрам како се другари са драмске секције у свечаној сали забављају. Ледени чика ми је деловао много занимљивије од нота. Одлучиo сам, и оставио виолину брату, а ја сам кренуо на глуму. Као и свако дете нисам пуно размишљао о томе шта ми то доноси, знао сам само да јe забавно. Прве представе се слабо сећам – играо сам Храброг кројача.

Vukatin Pozoritte promena 2

Како изгледају твоје припреме пред нову представу?

Зависи од процеса до процеса. Трудим се да сам отворен са екипом која ствара представу и да се прилагодим току представе коју правимо. Немам устаљена правила при прављењу представе, сем прикупљања додатног материјала који би користио самом тексту.

Који је главни циљ Позоришта Промена?

Циљ Позоришта Промена је да пружи прилику младим људима, који се позориштем баве. Тржиште је мало, а редитеља, глумаца, драматурга и других има доста. За мене Промена представља место у коме сами себи стварамо прилику да се бавимо оним за шта се школујемо. Дошла је нека генерација која осећа да има шта да понуди и то и ради. Главни циљ је нешто што је основно за једног уметника, да се бави својом уметношћу.

Vukatin Pozoritte promena 3

Која представа је досад оставила највећи утисак на публику и зашто?

Свака представа оставља утисак на свој начин.Свака представа се бави другим проблемом и врло је субјективна ствар гледаоца шта је он ту видео и осетио. Ми се трудимо да пренесемо на публику колико год можемо оно што ми осећамо и мислимо.  

Шта је све потребно да би био успешан глумац у Србији?

То је питање којим се у Промени бавимо покушавајући да дођемо до одговора. Волео бих да знам одговор на ово питање.

Vukatin Pozoritte promena 1

Представе у Позоришту Промена играју се сваког понедељка и петка, а на њиховој Фејсбук страници можете погледати месечни репертоар. Карте по цени од 200 динара можете резервисати електронски и купити на благајни Позоришта пре почетка представе.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment