Матуранткиња Школе за дизајн „Богдан Шупут“ Моника Мандач победница је такмичења под називом „Модни изазов“.Такмичење је организовано у оквиру Седме међународне конференције Текстилна наука и привредаИдеја такмичења била је да се унапреди производни програм „Ариља“, а Моника је у овом такмичењу видела прилику да постане део модног сектора. Ова млада и креативна девојка љубав према модном дизајну гаји још од малих ногу.

– Још док сам била мала, као и свака девојчица, обожавала сам хаљине. Уживала сам у испробавању маминих хаљина. Касније сам своје идеје преносила на папир, тако да је хаљина била први одевни предмет који сам дизајнирала. Креације су најчешће израз онога што осећам у тренутку, нису само скице на папиру – каже Моника.

Први корак свакако није лако начинити, али ту су професори који своје ђаке мотивишу у позитивном правцу.

– Професорица Лидија Станковић, која ми предаје предмет Обликовање одевања, представила је мом одељењу такмичење и предложила нам да учествујемо. Она нас је подржавала да истрајемо до краја – истиче Моника.

Учесници такмичења били су у прилици да бирају између дизајнирања спортских комбинација или одевних комада за спавање, доњег веша, пиџама. Моника је дизајнирала пет спортских одевних комада и заслужено однела победу без обзира на оштру конкуренцију. Њено лице освануло је на билбордима у центру Новог Сада.

– Мислим да ће овај пројекат презентовања успеха младих људи мотивисати остале јер ти билборди показују да неко поштује и увиђа наше резултате. Наравно, и професори играју велику улогу при мотивисању ученика. Драго ми је што су моји резултати забележени и на друштвеним мрежама јер их данас сви користе – закључује Моника.

Ова млада уметница каже како инспирацију за дизајн проналази свуда око себе. Инспиришу је људи, стари модни часописи, велики уметници, блогови на интернету. Истиче како је свака креација уникатна и прича неку своју причу. Моника планира да настави школовање у Братислави, где ће студирати дизајн одеће. Будући да све успешне младе креативце треба подржати, Омладинске новине Моники желе још много освојених награда у свету модног дизајна!

Јелена Драпић

 

Leave a comment