Фестивал науке и образовања који Новосадски универзитет традиционално организује отворен је данас у кампусу Универзитета.

Отварању су присуствовали државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин, ректор новосадског Универзитета Душан Николић, покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов и представници компанија НИС и Шнајдер електрик ДМС, који су помогли при реализовању овог фестивала.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин нагласила је како очекује велику посету фестивалу, посебно када су у питању најмлађи.

– Зна се да највећу пажњу најмлађих привлаче оне ствари које су далеко од њих и зато је овај фестивал лепа прилика да деца сазнају доста тога о науци и научним достигнућима – казала је Лужанин.

Ректор новосадског универзитета Душан Николић истакао је да је фестивал ове године променио име, те сада у самом називу, осим науке, стоји и образовање. – Циљ нам је био да прикажемо научни потенцијал Универзитета у Новом Саду, као и да представимо овдашње студијске. Фестивал сваке године посети релативно велик број младих, а они првенствено долазе овде због тога што желе да прикупе информације о томе шта треба студирати уопште и шта студирати на Новосадском универзитету – каже Николић и додаје како је ове године направљен искорак у представљању студијских програма.

EMP_2265

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов рекао је како је ова манифестација најлепша од свих на којима је као покрајински секретар присуствовао, јер је посећују „деца која верују да је наука нешто лепо и корисно за њих”.

– Овај фестивал је прилика да покажемо да има још нас који сматрамо да знање није срамота, да успех који проистиче из знања није срамота, и оно што је најважније је да млади људи виде будућност у овој земљи – рекао је Павлов.

EMP_2320

Фестивал науке и образовања одржава се данас и сутра у кампусу Новосадског универзитета, а на програму је више од 60 радионица путем којих се јавности представља 14 факултета Универзитета и два института. Посетиоци ће бити у прилици да виде бројне изложбе и експерименте, а биће одржане и трибине посвећене климатским променама, софтверској индустрији и дроновима. Уједно са отварањем Фестивала отворена је и изложба посвећена великом српском научнику Милутину Миланковићу.

EMP_2308

EMP_2318

Текст: Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment